• hr
  • en
  • de
  • it

12.01.2010. Kerum: Dok traje leasing vlasnik je banka

Splitski gradonačelnik Željko Kerum demantirao je informaciju iz jučerašnjeg broja "Slobodne Dalmacije" po kojoj je on vlasnik jahte "Dalmatina", tipa princess 22 M, dužine 22,53, a širine 5,71 metara, koja se, prema neslužbenim izvorima, prodaje.
U Hrvatskom registru brodova kao vlasnik broda navedena je tvrtka "Jadran jahte", čiji je osnivač Hypo Alpe Adria Banka. Banka, naime, i jest vlasnik broda, sve dok kupac ne isplati leasing. Kerum, naime, kako smo jučer i objavili, mora mjesečno plaćati 20 tisuća eura leasinga za spomenutu jahtu, što on nije potvrdio, ali ni opovrgnuo.
Onaj tko plaća leasing, može s brodom raditi što ga je volja. On brod može nesmetano koristiti, iznajmljivati, pa čak i prodati, ali u dogovoru s leasing kućom ili bankom kod koje je uzeo plovilo. Onaj tko plaća leasing, može plovilo i potopiti, ako to želi, ali leasing kući ili banci mora isplatiti potpuni iznos.
Također, leasing kuća ili banka ne može prodati brod bez odobrenja onoga tko plaća leasing. Leasing kuća ima mogućnost oduzimanja plovila, i to u slučaju kada onaj koji plaća leasing ne podmiruje uredno svoje mjesečne obveze. U slučaju da "platiša" leasinga želi plovilo vratiti leasing kući, zbog raznoraznih razloga, leasing kuća može naplatiti penale.
I naposljetku, onaj tko plaća leasing, u trenutku kada mu iznos postane opterećenje u financijskom smislu, može taj leasing prebaciti na drugu osobu koja ga je voljna nastaviti plaćati, naravno u dogovoru s leasing kućom ili bankom.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr