• hr
  • en
  • de
  • it

11.09.2010. Muzej avangarde na Titovom ´Galebu´?

Kolekcionar Marinko Sudac i direktor Virtualnog muzeja avangardne umjetnosti Branko Franceschi, dok se dojmovi oko sjajnog okupljanja grupe OHO u Zagrebu još nisu slegli, najavljuju novi spektakularni projekt u Rijeci: veliku izložbu aktivističke umjetnosti na brodu »Galeb«, nekadašnjoj plovećoj Titovoj rezidenciji, koja bi se trebala održati iduće godine.
Najbogatiji dio Kolekcije Marinko Sudac čini upravo aktivistička umjetnost koja je osporavala dva totalitaristička sustava u kojima je brod »Galeb« odradio svoj radni vijek: fašističke Italije u kojoj je 1936. godine izgrađen kao brod za prijevoz banana, da bi mu nakon objave rata u Velikoj Britaniji bili dodani topovi, te socijalističke Jugoslavije u kojoj je postao reprezentativno plovilo njezinog vrhovnog komandanta, šefa partije i doživotnog predsjednika.
- Kombinacija prostora koji simbolizira totalitarizme 20. stoljeća s aktivističkom umjetnosti koja ih niječe, predstavlja upravo onu eksplozivnu kombinaciju koja obje cjeline predstavlja kao kulturološki i muzeološki nezamjenjive - kaže Branko Franceschi koji je osmislio koncepciju ove intrigantne izložbe.
Projekt radnoga naziva »Područje zastoja« povezuje potencijale dvaju naizgled nepovezanih, a zacijelo nedovoljno iskorištenih kulturoloških cjelina: broda »Galeb« i avangardne umjetnosti Kolekcije Marinko Sudac, s naglaskom na politički aktivizam. Brod i kolekcija se - svatko na svoj način - nalaze u tranziciji prema muzeju, a zajedničko im je i to što su u složenim odnosima domaće kulturne sredine i politike podjednako podržavani i sumnjivi.
Odluka Grada Rijeke i čin akvizicije zapuštenog i devastiranog »Galeba« naišli su na kontradiktorne reakcije javnosti, no inicijatori projekta smatraju da je potencijal uređenja broda u atraktivnu muzejsku cjelinu evidentan i višeznačan.
- Izložba »Područje zastoja« fokusira se na nemogućnost našeg društva da otvoreno prihvati, procijeni i iskoristi kulturnu baštinu nedavne prošlosti - kaže Franceschi, a Sudac je uvjeren da za sudbinu »Galeba« postoji globalni interes.
- To će sigurno biti najveći spektakl sljedeće godine. Riječ je o projektu izuzetnog marketinškog potencijala koji će odjeknuti cijelom regijom u pravcu Istoka i Zapada, a i izvan tih granica. Naša vizija tu se ne zaustavlja, tražit ćemo sredstva međunarodnih fondova i sponzora za potpunu obnovu »Galeba« u ploveću jedinicu Muzeja avangarde koja će uključivati i njegove povijesne sadržaje.
Brod »Galeb« simbolizira najviše aspiracije Titove socijalističke Jugoslavije kao nezaobilaznog i nezavisnog čimbenika međunarodne politike. Na njemu je u uvjetima onodobnog luksuza dobrim dijelom definirana koncepcija Pokreta nesvrstanih, a s druge strane simbolizira i Titovu sklonost lagodnom životu koja je na razini dnevne politike narodu predstavljana kao vrhunac općeg sudjelovanja u prosperitetu socijalističkog društvenog uređenja i samoupravljanja.
- Na izložbi ćemo vidjeti radove poput »Turpitude« Marka Ristića s ilustracijama Željka Hegedušića iz 1938. godine, što ga je zabranila jugoslavenska diktatura, ili knjige objekata Vlade Marteka »Prvo i drugo zasjedanje AVNOJ-a« iz 1973. godine koji su ironizirali tadašnju indoktrinaciju - saznajemo od Franceschija.
Pregovori o izložbi u punom su jeku, a u Gradu Rijeci pružaju podršku projektu.
- Projekt je intrigantno koncipiran i rado ćemo kao vlasnici broda ustupiti »Galeb« za održavanje izložbe. Smatram da će izložba pobuditi veliki interes građana i za sam brod, te ujedno biti prilika da ga veći broj ljudi razgleda. Naš udio u organizaciji svest će se na minimalno uređenje broda, prvenstveno čišćenje unutrašnjosti. Mislim da sama izložba neće bitno ubrzati privođenje »Galeba« konačnoj svrsi, ali bi sigurno mogla pomoći da u javnosti podigne razinu svijesti o potrebi njegovog uređenja kao dijela kulturne baštine - kazao nam je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Izvor: www.novilist.hr