• hr
  • en
  • de
  • it

11.07.2010. U sudaru čamaca teško stradala Kostrenka

Unatoč stalnim nadzorima plovidbenog puta na moru, u petak u večernjim satima dogodila se pomorska nesreća nadomak uvale Svežanj u Kostreni, sudarila su se dva manja plovila. Prilikom sudara, jedna je žena teško ozlijeđena, neslužbeno doznajemo da je stradala Ivana Vežnaver iz Kostrene, te je s ozljedama glave prebačena u KBC Rijeka. Nesretna žena trenutno se nalazi pod budnim okom liječnika Odjela jedinice intenzivne skrbi. Iako se detalji pomorske nesreće još uvijek utvrđuju, činjenica je da su nakon dojave o nesreći izašli djelatnici Lučke kapetanija Rijeka, Pomorska policija, a uslijedio je i žuran dolazak ekipe liječničke Hitne pomoći te policije s kopna.
Prema dosad utvrđenim činjenicama, društvo, njih četvero, nalazilo se na gumenjaku »maestral« duljine 3,60 metra s motorom od tri konjske snage crikveničkih oznaka (CK 2977) koji je lagano plovio u smjeru kostrenskog »Galeba«. S mora je u uvalu uplovljavalo plastično plovilo duljine 4,34 metra riječkih oznaka (RI 7174) na kojem se nalazilo troje muškaraca, otac, sin i sinov prijatelj. U tom neobičnom, ali snažnom srazu dvaju plovila nastradala je 53-godišnja žena iz Kostrene, kao i Zoran Šneler (31) koji je upravljao crikveničkim gumenjakom.
- Udar s leđa došao nam je doslovce iz vedra neba, kazao nam je Šneler razgovarajući o pomorskoj nesreći. Bio sam okrenut leđima nadolazećem plovilu koji je doslovce jurio, a na malom plovilu imao instaliran motor od 40 »konja«. Provom je najprije udario nesretnu ženu, a potom i bokom plastičnog plovila dobio sam i ja po leđima, no srećom, osim bolova i natučenosti, ozljede nisu teške, ogorčeno nam je pripovjedao Šneler. Sljedeće što sam čuo s tog plovila, bile su riječi sina koji je vikao »Oprosti tata, nisam vidio«. Ne znam što se dalje događalo, kada smo izašli na kopno, čovjek koji je upravljao plovilom kazao nam je da nas nije vidio, a mi smo samo žurili da što prije pomognemo nesretnoj gospođi,
Istog trenutka o nesreći je obaviješten Nacionalni centar za traganje i spašavanje na moru.
Prema informacijama koje smo dobili od lučkog kapetana Lučke kapetanije Rijeka Darka Glažara njegovi su djelatnici odmah započeli s očevidom i utvrdili da niti jedan od voditelja, podvrgnutih alkotestu, nisu upravljali plovilima pod utjecajem alkohola. Također je utvrđeno da se 28-godišnji Riječanin koji je upravljao riječkom brodicom pridržavao propisa o zabrani glisiranja na udaljenosti od 300 metara od obale. Iako se još utvrđuju sve okolnosti, sumnja se da je uzrok ove nesreće navigacijska greška.
Ostali nautičari, s oba plovila, njih petero, nisu ozlijeđeni ali su bili u velikom šoku. Nitko nije očekivao da će jedan topla ljetna večer završiti na takav način. Prilikom sraza plovila nije došlo ni do onečišćenja mora, a očevid je na oba plovila napravljen nakon što je gumenjak došlepan i izvučen na rivu. 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top