• hr
  • en
  • de
  • it

11.05.2010. Gastronomija - jedan od aduta hrvatskog turizma

Ministar turizma Damir Bajs održao je sastanak o promociji hrvatske gastronomije, na kojem su sudjelovali Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a, Milo Sršen, poomćnik direktora HTZ-a, te predstavnici Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER), Miro Bogdanović, predsjednik i članovi: Frane Šerka, Duje Milić, Orlando Orlandini, Pero Savanović, Nikša Ivičević, Ivan Buzolić, Željko Neven Bremec, Alma Bremec, Nives Delić, Zdravko Đale i Goran Staničić.
Sukladno rezultatima TOMAS istraživanja o stavovima i potrošnji turista u Hrvatskoj, pokazalo se da je posljednjih godina znatno porasla važnost kvalitete i ponude autentične hrane i pića, nasuprot trendu otprije desetak godina, kada se zadovoljstvo turista uglavnom temeljilo na ponudi 'sunca i mora'. Uz očuvane ljepote prirode i okoliša, turisti visoku ocjenu daju sigurnosti destinacije i eno-gastro ponudi, naglasio je ministar Bajs. Kvalitetna autohtona hrana i piće uz očuvanu prirodu, lijepo more, gostoljubivost i sigurnost među hrvatskim su najjačim turističkim adutima, te ih stoga treba promovirati i više nego do sada, dodao je ministar.
Predsjednik Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER), Miro Bogdanović. istaknuo je da se vrijednost hrvatskog ugostiteljstva temelji ponajviše na angažmanu malih poduzetnika, a ono na čemu valja poraditi jest oblikovanje ponude i pojačana prodaja. U tom je smislu istaknuta inicijativa Ministarstvo turizma i Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), koji zajedno rade na brendiranju hrvatske autohtone eno-gastronomske ponude.
Kuharska reprezentacija Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER) ponovila je prošlogodišnji uspjeh na jednom od najvećih svjetskih natjecanja profesionalnih kuhara Istanbul Gastronomy Festivalu. Istanbul Gastronomy Festival, održan je osmu godinu zaredom, od 18. do 21. 3. 2010. godine, u prostoru TÜYAP Expo centra. Ovo prestižno natjecanje organizirao je Savez svih kuharskih udruga Turske (TAF), a okupilo se više od dvije tisuće kuhara iz Europe, Amerike, Afrike i Azije.
Članovi reprezentacije Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER), Pero Savanović, Orlando Orlandini, Nikša Ivičević, Frane Šerka i Duje Milić, osvojili su ukupno 12 medalja, te su kao predstavnici jedne od zemalja s najvećim brojem osvojenih medalja, dobili i pehar. Time su dokazali kako prošlogodišnji uspjeh nije bio slučajan, te da smo zemlja s bogatom gastronomskom baštinom, što je jedan od najjačih aduta hrvatskog turizma.
Najviše ocjene i zlatnu medalju osvojili su Nikša Ivičević u kategoriji "riba", te Pero Savanović u kategoriji "rižota". Osim toga, Ivičević i Savanović zaslužili su srebrna odličja u kategoriji "moderne kuhinje", a Frane Šerka osvojio je srebro u kategorijama "janjetina" i "etnokuhinja", dok mu je bronca pripala za "modernu kuhinju". Dvije srebrne medalje dobio je Orlando Orlandini, za "modernu kuhinju" i kategoriju "pasta", a Duje Milić osvojio je srebro za "ribu" i "modernu", te broncu za jelo pripremljeno u kategoriji "etnokuhinje".
Kuharska reprezentacija SKMER-a pripremala se za ovo natjecanje pod mentorskom palicom Mira Bogdanovića, predsjednika SKMER-a. Jedan od 60 članova ocjenjivačkog tima Istanbul Gastronomy Festivala bio je i Ivan Buzolić, međunarodni sudac SKMER-a, koji je ocijenio da je konkurencija na ovom festivalu svake godine sve jača.
Kuharima SKMER-a čestitku je uputio Yelcin Manava, šef istanbul Gastronomy Festivala, predsjednik TAF-a i bivši ministar turizma Turske, koji je istaknuo da mu je čast što njegovi kuhari uče od vrhunskih chefova.
Također, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, održan je V. Međunarodni festival gastronomije „Biser mora", od 8. do 11. travnja 2010. godine u Supetru na Braču, uz sudjelovanje 220 kuhara iz 14 zemalja.

Izvor: www.mint.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top