• hr
  • en
  • de
  • it

11.04.2011. Vrgada: Potonula brodica nakon udara u obalu

Dana 08. travnja 2011. godine oko 22:00 sati brodica „ Teta Šara ", registarske oznake 178 MU, kojom je upravljao Milan Tandarić s članom posade Lovre Gačić, u plovidbi iz kornatskog arhipelaga udarila je u jugozapadnu stranu otočića Obuna, neposredno blizu otoka Vrgade.
Uslijed udara s obalom brodica je potonula na dno, na dubinu od oko 15 metara. Brodica se potonućem na dno raspala i ne predstavlja opasnost za plovidbu kao podrtina.
Stradalnike je pokupila brodica kojom je upravljao Željko Bogdanić, a isti su iskrcani, mokri i neozlijeđeni, u uvali Podvrške na otoku Murteru.

Na brodici se u trenutku udara i potonuća nalazilo oko 50 litara dizel goriva i 10 kontejnera sa smećem koje se odvozilo iz marina s kornatskog arhipelaga. Tijekom današnjeg dana osoba koja je upravljala brodicom bi trebala, uz pomoć ovlaštene osobe, izvući preostalo gorivo i kontejnere sa smećem.

Onečišćenje mora nije uočeno, a sa zapovjednikom brodice djelatnici LK Šibenij obavili su razgovor o okolnostima pomorske nesreće.

Prema izjavi zapovjednika brodice do udara u obalu je došlo zbog kvara na kormilarskom uređaju. Brodica je posjedovala važeću plovidbenu dozvolu do 03. 08. 2011. godine.

Izvor: www.ezadar.hr