• hr
  • en
  • de
  • it

11.03.2010. Oporavlja se potražnja u industriji turizma

Europske trendove u turizmu 2010. godine prati GfK Tourism Distribution Panel i pokazuje da se potražnja za ljetnim odmorima posebno stabilizira u Njemačkoj i V. Britaniji - dvjema važnim zemljama za turizam u Europi. Najveći rast ljetnih gostiju bilježi se u Turskoj i Egiptu a i krstarenja su trenutno dosta popularna u Europi.
Dok buking ljetnih odmora V. Britaniji raste, u Njemačkoj je približno na razini prethodne godine, u Italiji i Nizozemskoj i dalje pada. Primjećuje se i nešto veća stagnacija kod obiteljskog odlaska (tri ili više osoba) na ljetovanje.
Prema sadašnjim rezervacijama dobitnik ljeta 2010. je Turska. Nju preferiraju (drugo mjesto) Britanci, Nijemci i Holanđani, premda im je Španjolskajoš uvijek na prvom mjestu a Grčka je na trećem. Španjolska i Grčka u globalu su i dalje u minusu u usporedbi s prošlom godinom. Turska je svakako najveći dobitnik ove godine, naročito za Britance. Ta je zemlja na posebnom mjestu i za Ruse - čak ih je 36% rezerviralo ljetovanje u Turskoj. Talijani i Francuzi ove odine preferiraju ljetovanje u vlastitoj zemlji.
Egipat je također dobio sigurnu poziciju među deset najpopularnijih odredišta Europljana za ljetovanje u 2010. godini. Tamo sada planiraju ići Englezi, Nijemci, Nizozemci, Rusi i Talijani (prva ili druga preferencija). Italija je pak važno poželjno odredište za Britance i turiste iz SAD-a.
Turističke agencije trenutno profitiraju na izvrsnom rastu tržišta kruzera. Najviši rast potražnje je kod Nijemaca a zapažen je i u V. Britaniji te Italiji.
Karakteristika ove ljetne turističke sezone je rast popularnosti za „last minute"
rezervacije. To je direktna posljedica financijske / ekonomske krize s kojom su
potrošači postali znatno oprezniji. Ove rezervacije, od tek oko mjesec dana prije odlaska na odmor, porasle su kod Nijemaca, Britanaca, Talijana, Francuza, Nizozemaca. Taj je oblik rezervacija porastao još prošlog ljeta, na primjer, kod Nijemaca za oko 9%, premda su inače Nijemci najkonzistentniji u ranim rezervacijama odmora. Dio Rusa i Talijana također pokazuje tendenciju kasnog rezerviranja odmora.

Izvor: www.hic.hr


  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top