• hr
  • en
  • de
  • it

11.03.2010. Država teret krize svaljuje na otočane

Neovisno o stranačkoj pripadnosti, čelnici većih gradova na otocima sjevernog Jadrana redom kritiziraju najavu Ministarstva mora o poskupljenju trajekata i katamarana, koji povezuju kopno i otoke.
Trajekti bi već idućeg mjeseca trebali poskupjeti desetak posto, a katamarani čak do 100 posto, a definitivna odluka o novom cjeniku očekuje se već idućeg tjedna na sjednici Upravnog vijeća Agencije za obalni linijski pomorski promet.
Gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli ističe kako ne smije biti nikakvog poskupljenja za otočane, dok je zbog mjera štednje moguće razmotriti i ukidanje pojedinih putovanja, pa i poskupljenja za ostale građane i turiste.
- Nije normalno da stranci plaćaju katamaran 40 kuna i to treba promijeniti, ali se otočanima ne smije poskupljivati niti za jednu lipu. Opskrba mora ostati s istom cijenom, jer nama će sve namirnice skočiti deset posto ako za toliko poskupi karta na trajektu.
Treba vidjeti postoji li opcija uvođenja plavog dizela kako bi se smanjili troškovi na gorivo. Dakle, postoji niz mogućih ušteda koje nisu sagledane i one bi omogućile da se poskupljenje odnosi samo na građane na kopnu i turiste, kao i da iznosi svega nekoliko postotaka, zaključuje Cappelli.
Kristijan Jurjako, gradonačelnik Cresa naglašava da je riječ o nepotrebnom i nerazumnom udaru na standard otočana.
- Tek što su nam smanjili broj linija, a već se najavljuje i poskupljenje karata. To će osjetiti svi putnici, a najviše otočani, jer nama trajekt nije nekakav luksuz, već jedina veza sa svijetom.
Zato i jesmo za to da prvi trajekt na liniji Valbiska - Merag ide još ranije, jednako kao što se protivimo povećanju cijena, koje će u postotnom omjeru biti najveće upravo za otočane. Očito je da država sav teret krize prebacuje na porezne obveznike, a u ovom slučaju na otočane, kaže Jurjako.

Slično razmišlja i rapski gradonačelnik Zdenko Antešić, koji se protivi poskupljenju, iako je cijena katamarana jako niska.
- Svjesni smo da je kriza, kao i da država izdvaja velike subvencije, ali to nije dobra odluka. Država je kroz Zakon o otocima dala veća prava otočanima u odnosu na ostale građane i time je pokazala da razumije specifičnost života na otocima.
Radna mjesta te trajektne, brzobrodske i brodske veze imaju presudan značaj za nas. Bez njih će život na otocima izumrijeti, ljudi će se iseliti.
Zato štednja u proračunu na teret građana nije dobra. Uostalom, poskupljenja ne bi trebalo ni biti samo kad bi država vratila barem dio onoga što je ukradeno zadnjih godina kroz korupciju i kriminal - zaključuje Antešić.

Izvor: www.novilist.hr 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top