• hr
  • en
  • de
  • it

10.12.2010. Zajednički rješavati problem albanskog smeće

Hrvatska i Albanija i dalje intenzivno razgovoraju o tome kako dugoročno riješiti problem otpada koji je nedavno onečistio plaže na Mljetu i Pelješcu. Na što brže pronalaženje rješenja tjera ih i činjenica da je, kako neslužbeno doznajemo, uskoro moguć posjet hrvatske premijerke Jadranke Kosor Albaniji. Ako do posjeta dođe, bilo bi "vrlo neugodno" da pitanje otpada još bude na dnevnom redu, tvrde izvori bliski diplomatskim krugovima.
Albanski veleposlanik u Hrvatskoj Pëllumb Qazimi potvrdio nam je jučer da je njegova zemlja zainteresirana za regionalnu suradnju oko pitanja zaštite okoliša te da ovaj problem u Tirani "vrlo ozbiljno shvaćaju". Od veleposlanika je, podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija nedavno zatražilo "žurno objašnjenje na koji je način otpadni materijal iz Albanije dospio u teritorijalne vode Republike Hrvatske". Quazimi je jučer napomenuo da je nemili događaj bio velikim dijelom posljedica tada visoke razine mora i "jako loših vremenskih prilika", ali i da je albanska vlada nakon svega što se dogodilo osnovala radnu skupinu.
No, malo je vjerojatno da bi radna skupina mogla riješiti problem. Stoga su u Zagrebu skloni zajedničkom projektu, financiranom iz fondova Europske unije, kojim bi se dugoročno sanirala odlagališta otpada u Albaniji.

Izvor: www.zadarskilist.hr