• hr
  • en
  • de
  • it

10.12.2010. Obale Pelješca ponovno zatrpane smećem

Pelješke obale u srijedu popodne ponovno su zatrpane smećem, samo petnaestak dana nakon katastrofalnog onečišćenja ogromnim količinama opasnog otpada, većinom iz Albanije.
Na trstensku plažu, jednu od najljepših u ovom dijelu Jadrana isplutali su novi kontingenti granja i plastične ambalaže s natpisima uglavom na albanskom, ali i na grčkom i talijanskom jeziku. Na udaru naplavina smeća su i tek nedavno očišćene uvale Zamali i Zaglavak.
I dok se još zbrajaju štete prouzročene prethodnim onečišćenjem, i traže krivci, tamošnji mještani zatečeni su novim valom otpada na tek očišćenom obalnom području, odakle su nedavno otišli komunalci i ronioci koji su sudjelovali u akciji čišćenja kopna i mora.
Zasad nije poznato ima li kao i prije dva tjedna bolničkog otpada, te životinjskih strvina, ali se, doznajemo, među otpadom naziru velike bijele vreće pune nepoznatog sadržaja.
Pretpostavlja se da je riječ o istoj „isporuci" smeća koja se sada samo raznosi po južnom Jadranu i šire, a rješenje ovog problema, s kojim će se, sad je već izvjesno, ovo područje boriti i ubuduće, zasigurno nije u domeni lokalne zajednice, koja je za prvog onečišćenja odlično odradio svoj dio posla.
Žitelji s hrvatskog juga očekuju hitnu reakciju službenog Zagreba i resornih ministarstava koja bi morala biti konkretnija od poruka da će financijski poduprijeti akcije čišćenja i provesti istragu o podrijetlu otpada na dubrovačko-neretvanskim obalama.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr