• hr
  • en
  • de
  • it

10.07.2010. Moramo privući naše goste i povećati potrošnju turista

Ministar Bajs u Splitu predsjedao sjednicom užeg vladinog povjerenstva za turističku 2010. Suočit ćemo se i s 'nemoralnim ponudama' nekih velesila, poput Grčke, koje će spustiti cijene, ne da bi zaradili, nego da bi se spasili od bankrota, rekao je Bajs
Ne smijemo se zanositi iluzijama da će ovogodišnja turistička sezona biti manje zahtjevna od lanjske jer su Hrvatskoj konkurentske zemlje, koje su zabilježile veliki podbačaj, izvukle pouku i spremne su uzvratiti udarac. Osim toga, hrvatski će se turizam ove sezone suočiti i s, nazovimo ih tako, nemoralnim ponudama nekih turističkih velesila, poput Grčke, koje su spremne spustiti cijene, ne da bi zaradili, nego da bi se spasili od bankrota ili se barem zadržali na razini prošlogodišnjih rezultata, rekao je u srijedu ministar turizma Damir Bajs, koji se u Splitu sastao s predstavnicima svih institucija i službi uključenih u sustav priprema i provedbe mjera za ovogodišnju turističku sezonu. Iako smo i prvih šest mjeseci zabilježili minuse u noćenjima (4 posto) i u dolascima(6 posto), prvi srpanjski vikend, koji označava i početak sezone, polučio je dobre rezultate, što daje prostora optimističnim očekivanjima za dva udarna ljetna mjeseca.
Prema Bajsovim riječima, svjetska gospodarska kriza, koja je obilježila i prvi dio ove godine, te erupcija islandskog vulkana i velike poplave koje su pogodile vodeća hrvatska emitivna tržišta, dovele su do minusa u turističkom prometu, a s istim se problem suočila i konkurencija. I dok nas je u prvih šest mjeseci pohodilo manje turista iz Češke, Poljske i Mađarske, bilo je i onih koji su došli u velikom broju, a to su gosti iz Rusije, Ukrajine i Grčke.
Hrvatska se u ovom trenutku razlikuje od konkurencije i po tome što ima manje turističkih dolazaka, ali više noćenja, pri čemu domaći gosti daleko zaostaju za strancima, što je i razumljivo s obzirom na posljedice krize koja je prepolovila kupovnu moć građana.
Poručivši da Hrvatska mora nadoknaditi minuse i na domaćem tržištu, ministar je pozvao sve sastavnice hrvatskog turističkog lanca da se drže načela po kojem je svaki gost podjednako vrijedan. »Moramo se prilagoditi gostima, a ne oni nama. Također je važno učiniti sve što je u našoj moći da pojačamo izvanpansionsku potrošnju koja je lani zabilježila minus. Ukratko, moramo dati sve od sebe jer, ponavljam, nemojte imati iluzije da će biti lako ili lakše nego lani«, ustvrdio je Bajs, kazavši kako i dalje moramo voditi računa o podizanju kvalitete usluga što je, u kombinaciji s pametnom politikom cijena, dobitna kombinacija.
Ministar je, odgovarajući na novinarski upit, rekao kako je svjestan da su oči nacije uprte u turizam jer taj stup hrvatskog gospodarstva značajno sudjeluje u punjenju državnog proračuna, a pokreće i val sezonskog zapošljavanja.
»Ne bih se sada upuštao u rasprave može li nas turizam spasiti jer je riječ o sektoru koji u ukupnom BDP-u sudjeluje s 15 posto. Svjestan sam tereta koje nosi Ministarstvo turizma, ali isto tako i uvjeren da ćemo znati odgovoriti na izazove. Važno je da sve dogovoreno provedemo u djelo i da svi čimbenici u turističkom lancu daju sve od sebe kako bi završni račun bio što bolji«, naglasio je Bajs.
Po onome što se moglo čuti na sjednici užeg Vladinog povjerenstva za turističku sezonu, sve karike u sustavu hrvatskog turizma dobro su posložene u što se uvjerio i ministar Bajs, koji je pozorno pratio izvješća predstavnika MUP-a, Državnog inspektorata, Udruženja hrvatskih marina, Zajednice lučkih uprava. DUZS-a, Agencije za obalni i linijski promet, Jadrolinije i HGSS-a te ACI-ja.
Činjenici da nautički turizam svake godine ostvaruje sve bolje rezultate pridonio je i stroži zakonski okvir kojim je suzbijen crni čarter, uvedene su vinjete i popis osoba na plovilima, koje mogu iznajmljivati samo hrvatske tvrtke. Državni tajnik za more kapetan Mario Babić rekao je da je nautički turizam najfleksibilniji dio cijelog turističkog sektora koji se dobro prilagodio krizi. Nautičari su zahvalni gosti, u prosjeku imaju primanja od 3000 eura, ostaju u Hrvatskoj više tjedana, veliki su potrošači i, što je još važnije, uvijek nam se iznova vraćaju. Kapetan Babić posebno je istaknuo podatak o dvostrukom povećanju gostiju s kruzera, kao i rast broja kružnih putovanja za 26 posto. Broj putnika koji posjećuju Hrvatsku brodovima za kružna putovanja dostigao je milijun, što potvrđuju i specijalizirani inozemni časopisi koji su Hrvatsku i Tursku proglasili najboljim odredištima za kruzere u 2009.
Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić kazao je da su sve aktivnosti u pripremi ovogodišnje sezone odrađene, pri čemu je naveo da nikad više novca nije utrošeno za promidžbu i provedbu pojačanih mjera za privlačenje turista. Već se radi i na pripremama za iduću turističku sezonu , a što se tiče ovogodišnje, Bulić kaže da moramo biti trijezni optimisti iako vjeruje da će njeni rezultati biti u skladu s očekivanjima.

Izvor; www.vjesnik.hr

 

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top