• hr
  • en
  • de
  • it

10.06.2010. Počela borba za spas drevnih maslina na Pagu

Nakon što je prije mjesec dana netko bagerom iščupao te odvezao četiri višestoljetne masline iz "Lunjskog maslinika" na sjeveru otoka Paga, lokalna "Udruga lunjskih malinara" pokrenula je "Građanski odbor za spas maslina iz Luna" kako bi svoju baštinu sačuvala od devastacije zbog pomodarstva domaćih novopečenih bogataša.
- Suočeni s činjenicom da našim maslinarima bezimeni ljudi za sitniš nude otkup starih maslina na kojima prodajom mogu zaraditi od 5 do 100 tisuća eura, želimo svoju djedovinu staviti pod zaštitu kako nerazumni pojedinci ne bi zauvijek uništili stabla koja su Hrvate dočekala kada su tek došli u ove krajeve - upozorio je Želimir Badurina iz Udruge lunjskih maslinara na konferenciji za medije.
Prodaja jednoga srednjovjekovnog drveta može riješiti višegodišnju egzistenciju vlasnika, pa lunjski maslinari ne imenuju i ne krive grješnika koji je za bagatelu od 12 tisuća kuna po stablu izdao svoje nasljeđe.
Žele, međutim, u korijenu srezati grijeh otuđenja hrvatske kulturne baštine. Lunjske divlje masline jedinstvene su i posebne jer su samonikle i kliju iz plodova, pa svako takvo stablo ima specifični genotip, a opstat će samo ona koja su otporna na kamen, buru i posolicu - ističe Đani Benčić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta koji je tu tvrdnju dokazao genetskim analizama.
Upozorivši kako preseljenjem starih maslina iz staništa one mogu podivljati ili odumrijeti, naglašava kako je time narušena savršena ravnoteža "orkestra koji je tisuću godina uhodavan".
U Lunu, na najsjevernijem rtu otoka Paga, na 400 hektara se prostire najveći hrvatski maslinik, jedan od samo tri svjetske lokacije s brojnim stablima divlje masline. Masline u Lunu bere 70-ak lokalnih obitelji koje na 400 hektara imaju 60 do 80 tisuća stabala, no zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa u zemljišnim knjigama većina nasljednika samo je u posjedu zemljišta.
Problem je što je dio maslinika, 50-ak hektara, na državnom poljoprivrednom zemljištu, ali se u Udruzi nadaju kako će i tu površinu uspjeti dobiti u dugotrajan najam kako bi mogli štititi masline i kvalitetno gospodariti.
Preventivnu zaštitu lunjskih maslina pokrenut će Državni zavod za zaštitu prirode, a nakon dvije godine mogla bi se razmatrati kategorija trajne zaštite.
- Lunjski maslinici izuzetno su vrijedno područje ne samo zbog tisućugodišnjih vrijednih stabala, nego i zato što će biti predloženo za uvrštenje u Europsku mrežu zaštićenih područja Natura 2000 - najavio je Davorin Marković, ravnatelj Zavoda.
Na sreću, tijekom trajanja privremene zaštite zakonska je procedura ista kao i da se radi o trajnoj, pa se u masliniku neće smjeti poduzimati nikakvi invazivni radovi.

Izvor: www.slobodnadalamacija.hr