• hr
  • en
  • de
  • it

10.06.2010. Na zadarskim otocima samo 20 učenika i samo 2 prvašića!

Upravo ovih dana završava prva školska godina, prva godina rada u novoj zadarskoj osnovnoj školi, Zadarski otoci na Bilom brigu. Školsku godinu će tamo završiti 711 učenika, po čemu je ova škola među većima u Zadru, ali je ona i po mnogo čemu drugačija od drugih osnovnih škola.
Naime, i ime joj govori da je to škola i za zadarske otoke, jer joj pripadaju sve škole na malim zadarskim otocima koji su u administrativnom sustavu Grada Zadra. To su njezine područne škole i to na Velom Ižu, Silbi, Premudi i na Molatu. To su jedini otoci koji su ove godine imali učenike u školama, a, nažalost, učenika je svake godine sve manje. Za iduću školsku godinu se znade kako će se na Silbi i na Ižu upisati samo po jedan prvašić! Istodobno iz iške škole izlaze četiri osmaša i iduće jeseni u toj školi će biti na popisu 15 učenika. Riječ je o "perspektivnoj" školi, onoj za koju se vjeruje da će se održati, da neće doživjeti sudbinu Ista, Oliba ili svih ostalih otoka na zapadnoj strani arhipelaga. Iduće školske godine bit će, dakle, osim na Ižu, učenika i na Silbi, čak četiri, te po jedan na Premudi i na Molatu. I to je sve. Ukupno 20 učenika.
Sve o područnim školama na zadarskim otocima najbolje zna Branko Matulina, ravnatelj Osnovne škole Zadarski otoci, čovjek koji je u kontinuitetu nastavio tu dužnost, nakon 19 godina. Toliko je bio ravnatelj najmanje škole, koja se zvala Zadarski otoci i okupljala sve male otočne škole i kad je lani otvorena škola na Bilom brigu, on je preuzeo njezino vođenje. On je uz svoje dvije službenice dugi niz godina brinuo o svim otočnim školama i to iz Zadra, jer nije bilo moguće drugačije. Sve sjednice školskih vijeća su održavali u Zadru, a i na brodu.
Ističe da je na Premudi još uvijek usamljen, medijima poznati mali Armando koji je polazeći sam samcat premudsku školu, evo, došao do šestoga razreda i zbog kojega radi tamošnja škola. Na Molatu slično, tamo je u trećem razredu samo jedna učenica, dijete mjesnoga pekara.
- Zanimljiva je situacija na Silbi. Tamo su dva domaća učenika, jedan se prvašić upisao za novu školsku godinu, a stigao je i jedan maleni Slovenac koji pohađa otočnu školu. Naime, njegova majka je u svoju kuću za odmor došla s tek rođenom bebom i tamo "odrađuje" porodiljni, a usput je povela i starijeg sina koji je odmah nastavio školu na otoku, priča Matulina.
Matulina je radio i poslove koji ne spadaju ravnatelju, ali kaže da je tako moralo biti pa je znao postavljati vodokotliće po školama, pa je gurao kolica s knjigama da bi ih poslao na otoke i niz drugih poslova. A onda lani preokret.
- Iz dotadašnjega malenog ureda od svega šest kvadrata u Medulićevoj, točno iznad redakcije Zadarskog lista, preselio sam se u velebnu zgradu na Bilom brigu od 2.000 četvornih metara! U ovoj školskoj godini uspio sam pohvatati 'sve konce', tako da uredno vodim i svoje stare otočne škole, kao i ovu veliku s čak 80-ak zaposlenih i s preko 700 učenika. Ova velika škola radi u dvije smjene sa 28 odjeljenja, po 14 u nižim i višim razredima, kaže Matulina.
Osim svega, škola Zadarski otoci je prva u Hrvatskoj, uz jednu školu u Splitu, i tzv. škola na daljinu, jer su njezine područne malene škole na otocima povezane s centralnom školom suvremenim računalnim vezama. Učenici na otocima tako mogu preko računala pratiti nastavu iz predmeta poput fizike, kemije, biologije... Zasad se tako može raditi sa školama na Velom Ižu i na Silbi, a postoji mogućnost i za Olib, ali nema za koga. Tamo je zadnji učenik otišao lani s otoka na početku osmoga razreda i škola je ostala bez učenika.
Tijekom školske godine koja upravo istječe ravnatelj Matulina je sa svojim pomoćnicima uspio sve uredno dovesti do kraja, redovnu nastavu, ali i niz novosti s kojima se nisu susretali i malenoj školi. Ali, neće ostati samo na novostima iz ove školske godine. I nova godina će im donijeti novih poslova. Jedan od njih će biti i produžna nastava.
- Nakon škola Petar Preradović i Arbanasi i škola Zadarski otoci te Stanovi uvest će produženi boravak za učenike. Počinje se s prvašićima, koji se baš ovoga tjedna upisuju. Zadarski otoci će ih primiti 80-ak, no i pored toga što se roditeljima nudi da im djeca pohađaju tzv. produženi boravak, od ravnatelja saznajemo da je zasad još malo zainteresiranih roditelja. Djeca bi im u produženom boravku mogla ostati u školi od 8 ujutro do najkasnije 17 sati, tamo učiti, pojesti obrok i otići kući čak bez knjiga. Troškove za tu modernu nastavu, kakva se u naprednim zemljama provodi desetljećima, snosi Grad Zadar, zaključuje Matulina.

Izvor: www.zadarskilist.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top