• hr
  • en
  • de
  • it

10.06.2010. Na dasci vesla Savom od Slovenije do Siska

Branimir Kvartuč, zaljubljenik u sportove na moru i iskusni fotoreporter, prije najavljenog preveslavanja Jadrana na tzv. stojećoj dasci za veslanje, danas će preveslati Savu na dionici od slovenske granice s Hrvatskom preko Zagreba do Siska.
Branimir na dasci za veslanje s nogu - rekvizitu novog sporta koji je prije nekoliko godina nastao na Havajima te u Kaliforniji ima brojne poklonike - kani prijeći stotinjak kilometara dugu dionicu na rijeci Savi.
Cjelodnevno preveslavanje Save, Branimir Kvartuč prezentirao je kao pripremu, odnosno trening uoči preveslavanja Jadrana koje je najavio krajem ovoga mjeseca. On, naime, planira za nešto manje od 24 sata na nogama preveslati Jadran od Venecije do Pule. Ako uspije, ući će i u Guinnessovu knjigu rekorda kao rekreativac koji je na nogama preveslao najdulju dionicu.
Inače, taj popularni kalifornijski sport poznat je pod nazivom "stand up paddle boarding". Na preveslavanju Save Branimira će pratiti kajakaši i kanuisti zagrebačkih klubova.
Start uz slovensku granicu predviđen je u 7 sati ujutro, a kod zagrebačkog Mosta slobode prolazak je najavio malo poslije 9.30. Naime, naglasio je da će jednu malu dionicu puta, zbog velikog pada rijeke, morati propješačiti, a bit će to prigoda i da se obrati hrvatskim i stranim medijima koji prate njegov pothvat.
- Vjerujem da će veslanje s nogu Savom biti iznimno iskustvo s obzirom da rijeka na jednoj svojoj dionici razvija brzinu od 16 kilometara na sat. Nisam to još iskusio i siguran sam da će biti uzbudljivo, kaže Kvartuč, kojemu će savska dionica, duga točno 100 kilometara, biti posljednji veliki trening uoči preveslavanja 130 kilometara duge jadranske rute koju će preveslati u noći punog mjeseca 26. lipnja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

Kratki tečaj stand up paddle boardinga