• hr
  • en
  • de
  • it

10.06.2010. Kapetanije će raditi nedjeljom

Kritike nautičara urodile su plodom, barem djelomično, jer će odlukom Ministarstva mora ispostave lučkih kapetanija od sada raditi i nedjeljom (do 12 sati), subotom do 13 sati, a radnim danom bez prekida, što do sada nije bio slučaj iako je sezona na moru već u punom jeku, pa se za ovjeravanje plovidbenih isprava moralo u dane vikenda i praznika odlaziti u veće gradove ili čekati prvi sljedeći radni dan.
U lučkim kapetanijama i njihovim ispostavama od utorka je počela primjena i novog sustava naplate boravišne pristojbe nautičarima kupnjom jedinstvene vinjete, na čemu je sezonski zaposleno 67 djelatnika koje plaća Hrvatska turistička zajednica. Nautičari tako na jednome mjestu uz pristojbu plaćaju i naknadu za sigurnost plovidbe, svjetlarinu i druge obveze.
Nautičarima je omogućeno i paušalno plaćanje boravišne pristojbe, dok su ranije to obavljali u marinama, i to po osobi i za svako noćenje koje je moglo biti ostvareno u drugoj luci.
Paušalni iznos boravišne pristojbe naplaćuje se za jahte i brodice dulje od pet metara koje su opremljene ležajevima. Međutim, za sada nije poznato hoće li se s mrtve točke pomaknuti i drugi problem o kojem smo pisali prije nekoliko dana, a to su zatvorene benzinske postaje u nekim ACI-jevim marinama u Dalmaciji tijekom nedjelje i blagdana.
U tom je slučaju, kako neslužbeno doznajemo, glavna prepreka manjak ljudi na "pumpama" u Vrboskoj, Jezerima i Trogiru koji su zaposlenici ACI-ja, dok Ina tim prodajnim mjestima osigurava gorivo i opremu.
Budući da od državne nautičke tvrtke još nismo dobili odgovor na pitanje planiraju li zaposliti dodatne (sezonske) djelatnike za rad na benzinskim postajama, teško je reći hoće li se riješiti ta crna točka našeg turizma, koja postaje to veća kada se čuje glas upućenih koji svjedoče da, primjerice, postaji u Trogiru gravitiraju nautičari od Rogoznice do Čiova, a posla sada ima toliko da bi "pumpa" mogla biti otvorena svakodnevno po 24 sata.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top