• hr
  • en
  • de
  • it

10.05.2010. Očuvan okoliš strateška prednost hrvatskog turizma

Plenarnim predavanjem o održivom hotelijerstvu, započeo je u Opatiji jubilarni 20. bienalni međunarodni kongres Turizam i hotelska industrija 2010. - Novi trendovi u turističkom i hotelskom menadžmentu.
Kongres, kojeg organizira Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, je okupio 200-ak sudionika iz 13 zemalja koji su se u »staroj dami« po tradiciji okupili s ciljem razmjene rezultata najnovijih znanstvenih istraživanja.
Otvorenju znanstvenog skupa, uz ostale, su nazočili Željko Lenart, državni tajnik u Ministartvu turizma, Vidoje Vujić, primorsko - goranski dožupan, Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije, kao i Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore te Mladen Mlinarević, potpredsjednik Hrvatskog društva ekonomista.
- Turizam u Hrvatskoj čini oko 17 posto BDP-a i zbog toga se nadamo da će turistička sezona biti dobra. Predznaci su za sada dobri, a za nadati se još samo da će nam Bog dati i lijepo vrijeme - kazao je prilikom otvorenja skupa državni tajnik Lenart ističući važnost suradnje znanosti, gospodarstva i svih razina vlasti u stvaranju konkurentnog turističkog proizvoda.
Konkurentnost će u budućnosti dobrim dijelom ležati u konceptu održivosti, istaknuto je pak u plenarnom predavanju Branka Blaževića i Irene Peršić Živadinov s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.
Takozvani eko-hoteli, u tom smislu, smanjuju troškove poslovanja, ali i produktivnost djelatnika, kazao je Blažević, dok je Peršić Živadinov dodala kako u Hrvatskoj osnovnih načela održive gradnje pridržava 19 posto hotela niže kategorije i 39 posto više kategorije od ukupno 47 hotela koji su obrađeni u istraživanju.
Pri tome se hotelijeri, međutim, primarno vode činjenicom o višim početnim troškovima ulaganja, umjesto dugoročnim koristima ovakve gradnje.
Dora Smolčić Jurdana, s FMTU-a, se pak, govoreći o ekonomskom značaju zaštite okoliša u turizmu, dotakla usklađivanja turističkog razvoja s očuvanjem prirodnih resursa.
- Turizam i sam ima ponekad negativan utjecaj na okoliš te su štete često nepopravljive. Stoga razvojem turizma treba upravljati i kontrolirati ga na način da, prije svega, unaprijedi blagostanje lokalnog stanovništva - kazala je Smolčić Jurdana dodajući kako je u Hrvatskoj očuvan okoliš danas jedna od strateških prednosti. No Hrvatskoj predstoje novi razvojni iskoraci i investicije pri čemu će od posebne važnosti biti unapređenje kvalitete ponude, ali uz očuvanje resursa, zaključila je.

Izvor: www.novilist.hr