• hr
  • en
  • de
  • it

10.05.2010. Izlovili kolica, lonce, motore...

Podmorje sada lakše diše - danas je u ronilačkoj eko-akciji duž južne strane porečkog poluotoka iz mora izvučeno nekoliko stotina kilograma otpada. Rezultat je to višesatnog rada više desetaka ronilaca iz Ronilačkog kluba Poreč i njihovih kolega iz drugih istarskih gradova, koji su na svojim leđima iznijeli redovitu akciju čišćenja porečkog akvatorija, u organizaciji Lučke uprave i komunalnog poduzeća Usluga.
Kao i ranijih godina, podvodni ulov je i jučer bio bogat i raznolik, toliko da se prolaznik morao zapitati što je nesavjesnim građanima i moreplovcima bilo na umu, kad su predmete odlučili tek tako baciti u more.
Obilazeći rivu, zatekli smo ronioca Zorana Zulianija koji je djelatniku Lučke uprave Zoranu Vretenaru dodavao netom izronjena dječja kolica, samo jednu od stvari koje je pronašao na morskom dnu. I ovdje se još jednom potvrdilo da se svakodnevnica sastoji od aktera različitih profila - jednih koji lakomisleno bacaju, i drugih koji svoje slobodno vrijeme troše da bi za njima skupljali.
A u Poreču se imalo što skupljati - tepsiju za kolače, stare lonce i tanjure, čaše za sladoled, stolice i gume, dijelove brodskih strojeva, metle i kišobrane, pored uobičajenih staklenih boca i manjih željeznih predmeta, kojima se nitko više i ne čudi.
Otpad se spremao u vreće i hrpe na rivi, te odlagao u više od deset za ovu prigodu postavljenih kontejnera.
Akciju je pomogao i Eko-brod riječke Dezinsekcije, jedan od dva takva plovila koja pokrivaju zapadnu istarsku obalu, čisteći more od nafte i različitog plutajućeg krutog otpada. Danas je imao zadatak s površine pokupiti sloj trave, karakterističan za ovo doba godine, kojeg prema rivi nanosi južni vjetar.

Izvor: www.glasistre.hr