• hr
  • en
  • de
  • it

10.04.2011. Palma završila za hrvatske jedriličare

Za hrvatske jedriličare danas je završio Svjetski kup u Španjolskoj. Pavle Kostov i Petar Cupać zauzeli su 19. mjesto u 49er-u. Enia Ninčević i Romana Župan su 21. u ženskom 470. Ivan Taritaš natjecanje je završio kao 35. u Laseru. Šime Fantela i njegov zamjenski flokist Alan Bačić su 53. u muškom 470. U klasi RS:X Luki Mratoviću i Mihovilu Fanteli pripalo je 53. i 61. mjesto.

Šime Fantela i njegov zamjenski flokist Alan Bačić su 53. u muškom 470. Svjetski i europski prvak Šime Fantela je prvi put u deset godina nastupio bez svog flokista Igora Marenića, koji je ozlijeđen.
- Došli smo, probali smo, i vidjeli smo da je Igor nezamjenjiv ha ha. Šalu na stranu, to smo znali i od početka, ništa više rezultatski nismo ni očekivali, međutim radi kontinuiteta bilo je važno da jedrim ovu regatu. Mene je sedam dana uoči regate držala i viroza tako da ni ja nisam baš bio skroz svoj. U svakom slučaju, Igor se oporavlja i bit će spreman za Svjetski kup u Francuskoj krajem travnja. - rekao nam je Šime.

Dobar rezultat za Pavla Kostova i Petra Cupaća u 49er-u, 19. mjesto, odnosno 12. nacija, što je debelo unutar olimpijske norme. Danas su u drugom plovu dana bili jako dobri 11. u cilju.
- U Palmi smo vidjeli da smo pripreme dobro odradili, upravo ono što smo najviše trenirali, brzina i kondicija, su bili bez problema. Ono što nam je nedostajalo su bili treninzi s više posada, to se vidjelo u nekim taktičkim odlukama, ali tu smo. Odlučuju zaista metri, od prvih deset nas dijeli možda 10-20 metara, a to je samo jedna dobra odluka više. Zadovoljni smo - kaže Pavle Kostov.

Jedini hrvatski ženski dvojac, Enia Ninčević i Romana Župan, zauzele su obećavajuće 21. mjesto. Jedan plov prije kraja bile su još bolje plasirane, bili su 19. ukupno, zahvaljujući izvrsnom petom ulazu u prvom plovu dana. U drugom plovu su također odlično stajale, bile su oko 13. mjesta, kad su dobile penal radi nedozvoljenog poriva, morale su odraditi kazneni okret, pri čemu ih je prošlo 15ak posada.
- E, ovo peto je bilo taman ono što nam je trebalo na kraju regate, lijepo je ući u cilj u društvu svjetskih i europskih prvakinja, osvajačica olimpijskih medalja, i baš smo se tu nekako dobro osjećale. Tu želimo biti. Možda nećemo baš odmah, no samo tri-četiri mjesta naprijed ukupno i bile bi super zadovoljne - ispričala nam je Enia Ninčević.

Trofej princeze Sofije Ivan Taritaš završio je na 35. mjestu u velikoj floti Lasera od skoro 130 kormilara.
- Nisam baš zadovoljan, mogu ja to puno bolje, nije me išlo, bilo je nekoliko plovova u kojima sam bio zadovoljan. Ovi neparni dani su mi išli puno bolje od parnih! Idemo dalje, kući sam u nedjelju, već u četvrtak idem za Francusku, u Hyeresu ću odraditi tjedan dana treninga prije nove regate i truditi se popraviti što nije bilo dobro. - kaže Taritaš.

Daskaši Luka Mratović i Mihovil Fantela su se protegnuli nakon zimske stanke, Palma je za njih bila prva ovogodišnja velika međunarodna regata. Zauzeli su 53. i 61. mjesto.

Deset najboljih posada u svakoj klasi sutra jedri plov za odličja.

Izvor: www.hjs.hr