• hr
  • en
  • de
  • it

10.03.2011. Kriza za turizam završena; porast bukinga za Hrvatsku

Za njemačko turističko tržište kriza je završena, te se ove godine, posebno u ljetnim mjesecima iz te zemlje u svijetu pa i u Hrvatskoj može očekivati veći broj turista nego lani, optimistične su poruke s današnjeg otvaranja najveće svjetske turističke burze ITB u Berlinu u sklopu koje je na konferenciji za medije hrvatsko turističko izaslanstvo na čelu s ministrom turizma Damirom Bajsom predstavilo novosti u hrvatskom turizmu. Hrvatska se na ovogodišnjem jubilarnom 45. ITB-u do 13. ožujka predstavlja između ukupno 11.163 izlagača iz 188 zemalja, što je rekordni ITB do sada.
Posebna pažnja, pomalo neuobičajena, kako ocjenjuje struka, daje se Egiptu i Tunisu koje njemački touroperatori zbog zaštite vlastitog kapitala nastoje sniženim cijenama i jačom promocijom održati na tržištu, unatoč nemirima u tim zemljama. Rezultati istraživanja centra GfK o njemačkom turističkom tržištu na uzorku većem od tisuću agenata pokazuju da Egipat trenutno u Njemačkoj bilježi pad bukinga od 50 posto, a Tunis od čak 85 posto. To se pokušava nadoknaditi nešto nižim cijenama primjerice za Španjolsku i Tursku, koje uz Hrvatsku, Bugarsku, Italiju i Cipar bilježe dvoznamenkasti porast bukinga u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Općeniti porast bukinga u Njemačkoj za cijeli svijet trenutno je 18 posto.
Vjerujući da će u Hrvatsku ove godine doći više od lanjskih 1,5 milijuna njemačkih turista, ministar Bajs je na konferenciji za novinare naznačio da su i ove godine u Hrvatskoj prisutni gotovo svi važniji njemački touroperatori, kao i avio kompanije koje su najavile poraste. S puno njih već su potpisani ugovori za udruženo oglašavanje, a dosta ih se zanima i za dodatne mjere za to oglašavanje za pred i posezonu prema javnim javni pozivima objavljenim uoči ITB-a, potom i u popratnim glasilima ove turističke burze. Ministar je kazao i da Hrvatsku kao destinaciju ove godine preporuča i promovira Europsko udruženje putničkih agencija (ECTA), pri čemu je pozvao prisutne da dođu u Hrvatsku "netom prije njenog ulaska u EU".
Na pitanja njemačkih novinara što će bolje ili lošije hrvatskom turizmu donijeti EU, ministar je odgovorio da će to sigurno biti dodatni poticaj već sada zainteresiranim stranim investitorima za dolazak u Hrvatsku, ali i poticaj za jači razvoj regionalnih programa na čemu se već sada radi. Na pitanja o utjecajima prosvjeda u Hrvatskoj na turizam Bajs je odgovorio da neće utjecati sve dok budu mirni i bez nasilja.

Izvor: www.mint.hr