• hr
  • en
  • de
  • it

10.03.2011. ‘Sv. Salvestar’ povezivat će Komižu i Biševo

U Marini Kaštela djelatnici brodograđevne tvrtke "Poseidon" izvode završne radove u sklopu gradnje 15-metarskog broda namijenjenog za prijevoz putnika na državnoj liniji 612 Komiža-Biševo-Komiža i jednodnevne izlete.
Komiški Nautički centar za gradnju ovog broda, koji će na liniji Komiža-Biševo-Komiža zamijeniti dotrajali drveni brod "Pruga Biševo", osigurao je 2,135 milijuna kuna kreditnim sredstvima poslovne banke, dijelom iz poticaja Ministarstva mora, a dijelom iz vlastitih sredstava.

Nautički centar, tvrtka u 100-postotnom vlasništvu Grada Komiže, novim će brodom održavati i liniju s otokom Sveti Andrija (Svetac), s frekvencijom putovanja u sezoni jednom tjedno, a izvan sezone dvaput mjesečno.
Ovih dana užurbano se postavljaju instalacije i navigacijska oprema te uređuje interijer broda kako bi brod "Sv. Salvestar" bio spreman za plovidbu do kraja travnja ove godine.

Iako je još u prosincu 2008. postavljena kobilica za gradnju broda, a početkom 2009. godine odobren kredit, radi zadovoljavanja svih propisa i uvjeta korištenja kredita radovi su dosta kasnili.
U međuvremenu je bilo i financijskih teškoća oko osiguravanja dostatnih vlastitih sredstava, ali zahvaljujući razumijevanju i pomoći Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ti su problemi razriješeni i sva potrebna sredstva su napokon osigurana.
Što se posade tiče, brod mora imati kapetana i jednog mornara, tako da će ovih dana biti raspisan natječaj za potrebnim djelatnicima. Brod će nositi ime "Sveti Salvestar" po istoimenom svecu koji je zaštitnik otoka Biševa i njegovih stanovnika te putnika namjernika.


‘Sv. Salvestar' u brojkama
Osnovne karakteristike broda "Sv. Salvestar" su: duljina preko svega - 14,83 m, širina preko svega - 4,70 m, broj putnika - 34 u salonu i 22 na palubi, porivni diesel stroj - 220 Kw, pomoćni stroj - 18 Kw, klimatizacija, optimalna brzina - 10 čvorova.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr