• hr
  • en
  • de
  • it

10.03.2010. Nezadovoljstvo i na moru: ribari prijete bunom

Vlada je jedva primirila seljake, a na red već dolaze ribari koji se sa svojim zahtjevima i velikim očekivanjima danas sastaju s ravnateljicom Uprave ribarstva pri Ministarstvu ribarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja dr. Nedom Skakeljom, državnim tajnikom za ribarstvo Tončijem Božanićem i državnim tajnikom iz Ministarstva kulture Zoranom Šikićem.
Na sastanku, koji će vjerojatno biti zatvoren za javnost, ribari će tražiti da im se vrati pravo ribolova na područjima nacionalnih parkova, parkova prirode i zaštićenih područja. Sve to može biti početak novog bunta, posebice stoga što se u ribarskim krugovima već spominju moguće blokade luka ne ispoštuje li se zahtjev o povratu prava ribolova u cijelom Jadranu.
Ribari će zatražiti i jasne informacije što će biti s poticajnim sredstvima koja im je obećao bivši premijer Ivo Sanader.
Problem ribolova u zaštićenim zonama dodatno je iniciralo proglašenje Parka prirode Lastovo, kojim su profesionalci ostali bez dodatnih više od 140 četvornih kilometara mora iznimno bogatog ribom.
Sastanak je inicirala Hrvatska obrtnička komora, a ribarske boje zastupat će predsjednik njihova ceha pri HOK-u Ante Fabijanić, te predsjednici ceha Primorsko-goranske i Dubrovačko-neretvanske županije, Marijan Matković i Ante Pavlović.

Smanjeno ribolovno područje

- Naše ribolovno područje znatno je smanjeno, a profesionalni ribari čak su bili osuđeni i na zatvorske kazne kada su na Kornatima tijekom lova ulazili u akvatorij nacionalnog parka loveći migratorne vrste poput palamida. Imamo čvrsto stajalište u zahtjevima da nam se vrati pravo ribolova u tim akvatorijima jer, na primjer, imamo nelogičnost da ribari koji žive od mora ne mogu loviti u Kornatima, a strancima se u isto vrijeme izdaju sportske dozvole, kaže predsjednik Ceha ribarstva pri HOK-u Ante Fabijanić.

- Od ZERP-a nije bilo ništa, kao i sredstava koje je obećao bivši premijer. Uporno nam se sve više smanjuje prostor za ribarenje, ne samo kroz prostore nacionalnih parkova, parkova prirode i zaštićenih područja, nego i raznim koncesijama, uzgajalištima... Vrijeme je da se tome stane u kraj, rekao je Fabijanić.

Fabijanić kaže kako ribari nemaju ništa protiv nacionalnih parkova, parkova prirode i zaštićenih područja, ali da se to treba odnositi na kopno i otoke, a ne na golemu morsku površinu.

- Koliko god u ministarstvima pokušavaju prikazati da ta površina nije velika, no zbog zaštićene zone Cres-Lošinj ostali smo bez 30 posto lovnog područja Kvarnerića, a slično je i na drugim područjima, kaže Ante Fabijanić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr