• hr
  • en
  • de
  • it

10.01.2010. Istarski prstaci na slovenskim menijima

Nakon što je PU istarska krajem prošle godine djelomično objavila pojedinosti složene istrage vezane uz međunarodnu organizaciju koja se bavila krijumčarenjem prstaca iz Istre u Sloveniju, u četvrtak su u sjedištu koparske policije predočeni rezultati slovenskog dijela istrage.
Kaznene prijave podnijete su protiv dvanaest slovenskih državljana nastanjenih u Kopru, Izoli i Piranu te protiv jednog talijanskog državljanina nastanjenog u Kopru.
Podsjetimo, krajem prošle godine četvorica istarskih ribara, Umažani Mladen Jović (42), Tomislav Bašić (33), Zoran Milošević (34) i Elvis Palčić (32) privedeni su istražni centar Županijskog suda u Rijeci uz kaznenu prijavu USKOK-a zbog sumnje da su s područja Umaga od lipnja do listopada 2010. godine u Sloveniju prošvercali čak tri tone raznih školjkaša, među njima i prstaca, ukupne vrijednosti oko 102.000 eura.
Načelnik kriminalističkog odjela koparske policije Dean Jurič objasnio je da je akcija u Sloveniji pokrenuta nakon dojave hrvatskih kolega o kriminalnoj organizaciji koja se bavi krijumčarenjem prstaca i ostalih školjki iz Istre u Sloveniju.
- Od srpnja 2010. do okončanja istrage ta je skupina u Sloveniju prokrijumčarila oko dvije tone prstaca te manju količinu dondola i kapesanti. Riječ je o poslu ukupne vrijednosti oko 143.000 eura. Prstaci su preprodavani restoranima na slovenskoj obali i drugdje u Sloveniji, i to u Novoj Gorici, Mariboru, Kranju i Ljubljani. Hrvati su slovenskim kolegama prodavali prstace za 34 eura po kilogramu, a oni su ih potom preprodavali po cijeni od najmanje 62 eura, rekao je načelnik Jurič.
Dodao je da su se prstaci u Sloveniju prevozili većinom morskim putem. Po njegovim riječima, riječ je o teškom kaznenom djelu za koje su, kad je Slovenija u pitanju, predviđene kazne od šest mjeseci pa do deset godina zatvora, uz novčane kazne koje su već izrečene. Naime, jedan je član slovenske ekipe kažnjen s 10.000 eura, drugi s 5.400, a treći sa sedam tisuća eura.
Zanimljivo je da je slovenska istraga obuhvatila i pojedine vlasnike restorana i gostionica na tamošnjoj obali koji su nudili krijumčarene prstace svojim gostima. No, izrečene su im tek dvije gotovo simbolične novčane kazne - svaki je vlasnik restorana kažnjen s po 1.000 eura, iako se radi o važnoj karici u krijumčarskom lancu.

Izvor: www.glasistre.hr