• hr
  • en
  • de
  • it

09.08.2010. Vijećnici, informirajte se o lučici Delfin

Inicijativa građana za obustavu postupka izrade Urbanističkog plana uređenja lučice Delfin poslala je u nedjelju otvoreno pismo gradskim vijećnicima u kojem komentira imenovanje i rad povjerenstva za obradu primjedbi pristiglih tijekom javne rasprave o tom prostornom planu. Potpisali su ga Davor Brenko, Dušica Radojčić, Slavica Rudan, Vladimir Šegon i Alfio Harić.
Kako kažu, odlukom gradonačelnika 12. srpnja imenovano je povjerenstvo čime je "nastavljena farsa kojom se želi zadržati privid objektivnosti" iako se "iza toga skriva namjera da se javnost isključi iz procesa odlučivanja o poslovima koji donose veliku dobit maloj grupi pojedinaca, a nemjerljivu štetu gradu i građanima Pule. Iza fasade legalnosti u oblikovanju tog urbanističkog plana nalazi se još jedan kompromitirajući potez gradske vlasti, sklonije pogodovanju interesima izraelskog investitora nego obrani javnog interesa".
Kažu da je u povjerenstvu, od pet članova, troje koji su Gradu i investitoru osigurali premoć u odlučivanju, koju su imali i prilikom oblikovanja prijedloga samog plana - pročelnik Giordano Škuflić, pomoćnica pročelnika Martina Šaina te Mario Smilović, službeno predstavnik Društva arhitekata Istre, a stvarno predstavnik tvrtke SBE - Rijeka d.o.o. tvrtke u vlasništvu izraelskih investitora koja je i financirala izradu UPU-a. Smilović se, kažu, u MO Nova Veruda donedavno predstavljao i dolazio kao projektant koji radi za tu tvrtku. "Preostala dva člana predstavljaju samo alibi - i to loš te nas čudi da su tu ulogu prihvatili.
Osim toga, 13 članova Društva arhitekata Istre izjasnilo se u pisanoj formi protiv prijedloga UPU-a lučica Delfin, a njihov je predstavnik u Povjerenstvu glasao za". "Naprosto je nevjerojatno da povjerenstvo nije prihvatilo apsolutno niti jednu primjedbu i prijedlog koje je dalo 1.066 građana Pule (među kojima i nekoliko doktora znanosti te desetine diplomiranih stručnjaka raznih struka), niti jednu primjedbu i prijedlog MO Nova Veruda niti drugih, a prihvaćeno je jedino ono što se kosilo za zakonom (npr. da se javni parking ne gradi u području koje je u naravi šuma), te pokoja sitna kozmetička, suštinski nebitna primjedba sa svrhom da se zamažu oči građanima i javnosti.
Molimo Gradsko vijeće Pule, koje treba donijeti odluku o prihvaćanju ili odbijanju UPU-a lučice Delfin, da se što detaljnije upozna sa situacijom. Pula svoje velike potencijale treba početi razvijati u pravom smjeru, te onemogućiti pokušaje da se ti potencijali iskorištavaju samo za korist nekolicine pojedinaca, a na štetu ogromne većine građana Pule. Pozivamo građane da nam se pridruže u aktivnostima koje će uslijediti", pišu na kraju otvorenog pisma.

Izvor: www.glasistre.hr