• hr
  • en
  • de
  • it

09.08.2010. ’Lihvarski leasing otima nam jahte’

Nakon što je bivši tenisač Goran Ivanišević vratio jahtu "Amber" tvrtki "Jadran jahte" zbog problema s trupom, elegantno se 22-metarsko plovilo boje ebanovine trenutačno nalazi na vezu NCP-ove marine u šibenskoj Mandalini.
Ivanišević je jahtu tipa Sunseeker predator 72 vratio i pri tome priznao da je "reketaren" od strane neimenovane članice Uprave "Jadran jahti" koja mu je prijetila negativno intoniranim tekstovima o njegovu posljednjem potezu kakvi su i bili objavljeni u dijelu medija.
Ivanišević je vratio jahtu nakon što su ‘proizvođač i vlasnik dvije godine ignorirali greške.
- Povrat je vezan uz reklamacije zastupniku i vlasniku plovila "Hypo Leasing Kroatien" na grešku u proizvodnji trupa jahte, što sam uočio i na bivšem plovilu tog proizvođača.
Nakon što su proizvođač i vlasnik plovila dvije godine ignorirali greške, odlučio sam plovilo, prema ugovornoj klauzuli, vratiti prije roka, što sam mogao zahvaljujuči redovitoj otplati - rekao je za medije Ivanišević o sudbini Predatora 72, procijenjenog na 1,8 milijuna eura, s četiri kabine i dva pogonska stroja od 1140 kilovata. Mjesečna rata za leasing jahte "Amber" iznosila je oko 12 tisuća eura, a od ovog se tjedna jahta nudi u najam nautičarima iz cijelog svijeta. No, lažne priče o oduzimanju samo dvije godine starog broda bile su povod jednom poduzetniku koji nas je nazvao i ukazao na, kako je rekao, "spregu politike, bankara i procjenitelja", odnosno na vještake koji nerealno procjenjuju oduzete jahte i tako bankama omogućuju iznimno velike zarade.
Navodno je dio zaposlenika "Hypo Leasinga" svojedobno napustio tvrtku jer nisu željeli rješavati predmete temeljem lažno sastavljenih procjena te stoga što nisu htjeli izgubiti ugled u slučaju podizanja sudske tužbe i spora zbog sumnji u namjerno loše procjenjivanje vrijednosti.
Navodno će u skorom postupku ozdravljenja "Hypo grupe" sve poslovnice izvan Austrije ići u prodaju, a takva će biti i sudbina tvrtke kćeri u Hrvatskoj. Naš izvor tvrdi da dio leasing tvrtki bez kompromisa i lihvarski oduzima plovila te pritišće "svoje procjenitelje" da napišu malu procjenu, nakon čega se od kupca po bjanko-zadužnici naplaćuju prodajom nekretnine i ostale imovine.
Potom prodaju oduzeta plovila po cijeni nešto ispod tržišne, koja je i dalje između 30 i 40 posto veća od procijenjene te tako nastalu razliku u cijeni banke i leasing tvrtke uzimaju kao ekstraprofit. Procjenitelji navodno dolaze iz novoregistrirane podružnice renomirane njemačke tvrtke koja se u Hrvatskoj umrežila s našim prodavateljima i leasing kućama koja se bave plovilima, ali i vozilima koja se na isti način oduzimaju s ciljem stvaranja ekstraprofita.
Pitanje je jesu li vještaci svjesni da drugima odrađuju prljavi posao na način da namjerno lošom procjenom gube svoj kredibilitet. Lani je, tvrdi naš izvor, jedna portugalska fishermann jahta u leasingu procijenjena na 65 tisuća eura, nakon čega je od unajmitelja naplaćeno 15 tisuća eura razlike do 80 tisuća eura njezine ugovorene vrijednosti da bi vodstvo leasing tvrtke jahtu prodalo za 90 tisuća eura i osiguralo sebi ekstraprofit od 25 tisuća eura. Istina, sve je bilo pokriveno vještacima koje za takve malverzacije ipak ne pokriva njihova polica osiguranja za slučajnu pogrešku.
Za takva nedjela izloženi su i kaznenoj odgovornosti za nesavjesno poslovanje. No, vještaci mogu time začas izgubiti obraz, jer se ispravno plovilo staro manje od dvije godine nikako ne može procijeniti na samo trećinu vrijednosti, a potom razliku iznosa neopaženo strpati u svoj džep.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr