• hr
  • en
  • de
  • it

09.07.2010. Lipanj podbacio za 450 tisuća noćenja

Pad od šest posto u dolascima gostiju te četiri posto u noćenjima - bilanca je turističkog prometa u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci. U našu je zemlju, naime, u ovom periodu stiglo oko tri milijuna i 78 tisuća gostiju koji su ostvarili 12,4 milijuna noćenja. U odnosu na lani je izgubljeno oko 600 tisuća noćenja. Ovi su podaci i brojčano potvrdili da je ovogodišnja predsezona bila teža, u konačnici i u ostvarenju, slabija nego lanjska iako se mnogi nadaju da će se minusi iz predsezone topiti u glavnoj sezoni u kojoj se ostvaruje i najveći dio godišnjeg turističkog prometa. Loše vrijeme, raspored blagdana koji svakako nije išao na ruku turističkim djelatnicima, a očito i ekonomska kriza, odnosno tanji novčanici turista, smanjili su ukupan turistički promet, s time da je velik pad, od čak 10 posto u noćenjima, ostvaren kod domaćih gostiju. Samim time, nastavljen je prošlogodišnji trend opadanja domaćeg turističkog prometa. Stranci su pak u prvih pola godine imali za četiri posto manje noćenja nego lani.
Najveći pad turističkog prometa je imala Primorsko-goranska županija i to devet posto u dolascima i noćenjima (ostvareno je oko 570 tisuća dolazaka te dva milijuna i 260 tisuća noćenja). U padu je i Istra u kojoj je turistički promet manji za pet posto, Zadarska te Šibensko-kninska županija imaju tek jedan posto manje noćenja, Splitsko-dalmatinska je na prošlogodišnjim brojkama, a rast se bilježi samo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je ostvaren rast broja noćenja od solidnih četiri posto.
U lipnju je pak u Hrvatskoj bilo pet posto manje turista (ukupno milijun i 340 tisuća) i šest posto manje noćenja (ukupno 6,8 milijuna), s time da je i u lipnju Kvarner imao najveći pad od svih jadranskih županija - osam posto u dolascima te čak 11 posto noćenjima. Lipanjska rupa minus je donijela i Istri, i to od nekih 10 posto u noćenjima, dok su po tri posto manje turističkog prometa prošlog mjeseca imale zadarska te Šibensko-kninska županija, dok je u Dubrovačko-neretvanskoj ostvaren rast broja noćenja od sedam posto. Iako je loš lipanjski rezultat donekle ublažio bolji kraj mjeseca, u hrvatskim je turističkim kapacitetima bilo čak 450 tisuća noćenja manje.

Slovenci ugodno iznenadili
Prva polovica godine donijela je i šaroliku sliku reakcija emitivnih tržišta. Najveće iznenađenje predsezone su svakako slovenski gosti koji od hrvatskog Jadrana bez obzira na sve političke trzavice očito ne odustaju. Slovenskih noćenja u šest je mjeseci za osam posto više, dok je u lipnju slovenskih noćenja bilo čak 13 posto više nego lani. U prvom polugodištu je pak velik pad zabilježen na talijanskom tržištu, naime, talijanskih je noćenja bilo za 13 posto manje. Austrijskih je bilo za pet posto manje, a njemačkih za četiri posto manje.
Zanimljivo je da se rusko tržište vratilo s 25 posto višim turističkim prometom no lani kada su primjerice samo u Istri imali gubitak s ovog tržišta od visokih 30-ak posto.

Izvor: www.novilist.hr