• hr
  • en
  • de
  • it

09.04.2010. U Dubrovniku limunada 24, a espresso 14 kuna

Ususret turističkoj sezoni, u restoranima i kafićima povijesne jezgre Dubrovnika vlada prilična živost. Đir Stradunom i okolnim ulicama, gdje smo zavirili u cjenike lokala, uvjerio nas je da goste i ove godine dočekuju visoke cijene i ponuda slična prošlogodišnjoj.
U "Snack baru" na Stradunu, gdje se posjetiteljima, uz iće i piće, nudi i atraktivni pogled na glavnu promenadu, dočekale su nas dvojake cijene, ovisno o tome sjedi li gost ispred lokala ili unutra.
Espresso kava stoji 10, odnosno 14 kuna, capuccino 14, odnosno 18 kuna, čaj 12 ili 16 kuna, 2 dl limunade goste stoji 20 ili 24 kune, prirodnog narančina soka 22 kune, dok se cijene gaziranih napitaka kreću oko 18, odnosno 22 kuna. U ponudi su i domaći kolači, za koje nisu predviđene dvostruke cijene.
Tako će posjetitelji izdvojiti 12 kuna za krempitu, 15 kuna za komad ledenog vjetra i trostruki užitak, ili 16 kuna za rozatu.
Nakon Španjolaca, koji su tijekom blagdana bili najbrojniji gosti u Gradu, pa tako i u "Snack baru", među posjetiteljima je mnogo mladih Francuza, a domaćih je sve manje. Ugostitelji se žale na visinu najmova, režijskih i drugih troškova te skupoću namirnica, što, kako kažu, cijene u startu čini visokima.
U susjednoj "Celi" gosti će espresso kavu platiti 11 kuna, macchiato i kakao 12 kuna, bijelu kavu 14 kuna, a nescafe 16 kuna.
Tko se želi osvježiti sladoledom s tri kugle u zdjelici, izdvojit će 20 kuna, isto toliko za ice-cream, a gosti koji požele krafnu platit će je 7, ili pak croissant 12 kuna.
Pivo će konzumirati po cijeni od 20 kuna, koliko stoji tri decilitra "ožujskog", do 35 kuna, koliko će izdvojiti za istu količinu "leffe bruna".
Posjetitelji u "Celi" mogu i doručkovati za prosječno 35 kuna, koliko košta kontinentalni doručak, do 58 kuna, koliko stoji istoimeni obrok s nazivom grada domaćina.
Na jelovniku su se našle i razne salate po cijeni od 55 do 70 kuna, pizzete od 33 do 37 kuna, omleti od 38 do 45 kuna, sendviči od tune, pršuta i drugih namirnica, čija se cijena kreće od 35 do 45 kuna, a za hrenovku u tijestu gost će platiti čak 18 kuna.
Iako je riječ o lokalima na Stradunu, gdje su cijene tradicionalno više nego u okolnim ulicama, brzi pogled na jelovnik nedalekog restorana "Bistro", gdje šalica espresso kave stoji 20 kuna, potvrđuje da za kavu u Dubrovniku gosti moraju dobro odriješiti kesu.

Izvor: www.slobodnadamacija.hr Anet Marunić-Lisičić