• hr
  • en
  • de
  • it

09.04.2010. Nakon tri godine obnove Mališan opet zaplovio

Godine uloženog profesionalnog truda, strpljenja i živaca, trebale su restauratoru Zoranu Kirchhofferu da doživi sretni dan. Točno u podne u srijedu, u Tehničkom muzeju svečano je »porinuta« talijanska podmornica iz Drugog svjetskog rata CB-20, koju je Kirchhoffer obnavljao zadnje tri godine i uspio je sačuvati od propasti kao jedinu od 26 proizvedenih do 1944. godine.

Kad je službeno dovršena u ožujku te godine, koristila ju je njemačka vojska, najviše je plovila Tršćanskim zaljevom, a zbog malih dimenzija i jednostavnog obalnog izviđanja Jadranskog mora, dobila je nadimak – džepna podmornica.

– Malo su me shrvale emocije, na obnovi CB-20 sam ipak radio zadnje tri godine. Restauracija je bila vrlo nepredvidiva, nismo je uspjeli do kraja rastaviti, sve poklopce i lim trebalo je ukloniti, a stanje je bilo toliko loše da je bio problem vratiti ih kod sastavljanja, pojašnjava restaurator talijanske džepne podmornice – govori Kirchhoffer.
Kirchhofferovo remek djelo pravi je mali ratni spomenar: baza podmornice bila je u pulskoj luci gdje je pristigla između rujna i listopada 1944., da bi pred kraj rata, 2. svibnja 1945. bila zaplijenjena i pridružena Jugoslavenskoj ratnoj mornarici (JRM). Krštena imenom Mališan, služila je za osnovnu podmorničarsku obuku, a iz tog je vremena prate i angedote.
– Kod obuke su redovito obavljani zaroni, ali je potom bilo muke pronaći je pod vodom. Onda se pod vodom tražila plutačama i sonarima, ali je s tehnologijom iz pedesetih godina prošlog stoljeća bilo velikih problema u pronalasku, priča Kirchhoffer.
Kako se u podmorju ipak nije trajno zagubio, Mališan je u to vrijeme povučen iz upotrebe, a u zagrebački Tehnički muzej pristigao 3. listopada, prilično zahtjevnom operacijom transporta.
Za to je angažiran izvanredni željeznički prijevoz kroz Gorski kotar, da bi preko industrijskog kolosijeka u Studentskom centru, uz pomoć tenka i posebnih sanjki, u dva u noći bio dovezen do današnje lokacije – kao najveći i najteži predmet u muzejskoj kolekciji.
Oštećenja i korozija kroz desetljeća su nagrizala Mališana, masivni nosač podmornice zakrivao je skoro trećinu trupa od pogleda posjetitelja, sve do jučerašnjeg dana, kad je, kao ispod čekića, osvanula u novom ruhu.
Za restauratora dan za pamćenje, za sve ljubitelje vojne povijesti izložak čiji se obilazak ne smije propustiti.


Izvor: www.novilist.hr