• hr
  • en
  • de
  • it

08.09.2010. Spoj Velebita i mora za 150 milijuna eura

»Sveto brdo« prvi je međuregionalni projekt u Hrvatskoj kojim se spajaju Velebit i more, a trebao bi se realizirati na području između Ličko-senjske i Zadarske županije. Riječ je o centru planinskog turizma koji će spojem s morem u Rovanjskoj s druge strane Velebita pružiti maksimum u turističkoj ponudi Hrvatske. Dvije susjedne prekovelebitske općine, Lovinac i Jasenice, udružile su se u projektu kojim bi se ostvario dolazak turista cijele godine, što je jedan od najvećih interesa hrvatskog turizma. Planira se gradnja najvećeg skijaškog centra u Hrvatskoj koji će imati tridesetak kilometara skijaških staza. U skijaški centar moći će se doći i s morske strane, žičarom iz Rovanjske. Pritom će Rovanjska i cijeli morski podvelebitski kraj nuditi uživanje u moru te povijesni i kulturni turizam. Planinu i more povezivat će troetapna gondola, pet sjedećih vučnica i nekoliko običnih, a trebao bi se otvoriti i golemi vodeni park. Nositelj projekta je Općina Lovinac, odnosno, staru ideju o »Svetom brdu« prije nekoliko je godina počeo realizirati bivši načelnik te općine Hrvoje Račić. U projekt se potom uključila Općina Jasenice. Megaprojekt je usporen zbog gospodarske krize, ali se neće odustati. Nedavno je Općina Jasenice organizirala ponovnu javnu raspravu o urbanističkom uređenju građevinske zone Splovine u Rovanjskoj, gdje je predviđena gradnja vodenog parka vrijednog osam milijuna eura, koji bi napravila tvrtka Velebit mađarskih investitora. Načelnik Jasenica Martin Baričević kaže da se završava idejno rješenje i dobivaju lokacijske dozvole.
Osim vodenog parka na 30.000 četvornih metara, na tom je prostoru predviđena gradnja drugih turističko-ugostiteljskih sadržaja. U parku bi dominirali motivi iz filmova o indijanskom poglavici Winnetouu koji su se snimali u Rovanjskoj i na velebitskim lokacijama. Poklonici Winnetoua posljednjih godina sve više posjećuju te lokacije, te se već stvorio brend.
Razvojna strategija Hrvatske je stvaranje jakih turističkih odredišta koje bi omogućavale razvoj cjelogodišnjeg turizma i produljenje turističke sezone obalnog područja, ali i cjeloviti održiv razvoj zaštićenih područja poput Parka prirode Velebit.
Projekt »Sveto brdo« počeo je prije nekoliko godina uz potporu Vlade te uz financijsku pomoć Europske komisije. Iz programa CARDS 2004. dobiveno je 1,8 milijuna eura za razminiranje 700.000 metara četvornih ličke strane Velebita, zatim za izradu projektne dokumentacije... Ukupno će se uložiti 150 milijuna eura.
Izrađen je i marketinški plan, master-plan, meteorološka studija i studija zaštite okoliša. Nastavlja se i razminiranje. Prema procjenama, minski sumnjivog područja bilo je oko osam milijuna metara četvornih, a za razminiranje je ostalo još oko dva milijuna kvadrata.
Centar će biti jako važan za Ličko-senjsku i Zadarsku županiju; predviđa se da bi mogao zaposliti oko 1000 ljudi, razvijala bi se poljoprivreda i obrtništvo, a zaustavila bi se i depopulacija ovih krajeva.

Izvor: www.vjesnik.hr