• hr
  • en
  • de
  • it

08.09.2010. Novim pravilnikom pomorci brže do zvanja

Glavna primjedba hrvatskih pomoraca bila je da pomorci u drugim državama, ukoliko ispunjavaju određene uvjete i završe kraće dodatno obrazovanje, mogu steći zvanje zapovjednika i upravitelja stroja na brodovima preko 3000 bruto registarskih tona puno brže i jednostavnije, bez višegodišnjeg studiranja, Izmjene pravilnika o stjecanju zvanja sad će to omogućiti i hrvatskim pomorcima najavio je u eteru Radio Zadra državni tajnik za more Mario Babić.
- Pomorci koji su završili srednju pomorsku školu, prošli pripravnički staž u svojstvu kadeta ili asistenta stroja, plovili dvije godine u zvanju časnika i položili ispit za časnika, moći će polagati ispit za zvanje zapovjednika i upravitelja ako prođu dodatno obrazovanje u trajanju od šest mjeseci pri pomorskim fakultetima - objašnjava Babić.
- Status pomorskih fakulteta nije ugrožen, ističe državni tajnik i smatra da će većina studenata ipak ići redovitim putem, te da će se za ovu opciju odlučiti oni pomorci koji plove već duže vrijeme, a nisu stekli više obrazovanje. Važno je i to što će se pomorcima koji prođu dodatno šestomjesečno obrazovanje i potom kasnije ipak odluče i studirati za položene ispite priznavati ECTS bodovi.
Anketa o obrazovanju provedena među hrvatskim pomorcima pokazala je da čak 76 posto podržava alternativni način školovanja, a čak 70 posto anketiranih je kazalo da žele ploviti cijeli radni vijek.

Izvor: www.ezadar.hr