• hr
  • en
  • de
  • it

08.04.2011. Pomorci definitivno ostaju bez beneficiranog staža

U novom prijedlogu Pomorskog zakonika nema beneficiranog staža za pomorce! Nakon raznih prijedloga i višegodišnjih pregovora na relaciji sindikati-brodari-Ministarstvo mora pomorci ipak neće ići u punu mirovinu s navršenih 55 ili 60 godina života, što su bili i ostali prijedlozi struke istaknuti na tragu iskustava mnogih pomorskih zemalja EU.

Hrvatska Vlada je odlučila odustati od vlastitog obećanja datog u koalicijskom sporazumu, te je tako pobijedila struja ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Đure Popijača, najvećeg protivnika beneficiranog staža za pomorce, koji je ustrajno tvrdio kako taj prijedlog nije u skladu s odredbama Vladinog Programa gospodarskog oporavka.

Ministarstvo mora ustuknulo je pred Ministarstvom gospodarstva, te je na kraju u proceduru poslan prijedlog po kojem svaki pomorac može s navršenih 60 godina života ići u prijevremenu, a ne punu mirovinu, ukoliko je minimalno 15 godina proveo na brodu.

Tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro ogorčen je ovakvim epilogom. Smatra da su argumenti besmisleni, jer nikakvog povećanog troška za državu ne bi bilo da je beneficirani staž uveden, što se lako moglo i utvrditi da se itko u Vladi upustio u konkretne izračune.

- Pod punom odgovornošću mogu reći da će premijerka Kosor i ministar Popijač biti okrivljeni za svaku smrt, ozljedu, nemogućnost zapošljavanja i siromaštvo oko 25.000 pomoraca i njihovih obitelji. Ovo što su oni na kraju predložili predstavlja Kalmetin ustupak Popijaču od kojeg pomorci nemaju baš nikakve koristi, ističe Brazzoduro, koji dodaje kako je struka nedvojbeno dokazala da pomorci nakon navršene 55-te godine života često ne mogu naći posao ili zdravstveno nisu sposobni da ga obavljaju.

Hrvatskoj ostaje sasvim nevažna i europska praksa, primjerice u Norveškoj, gdje se ide u mirovinu nakon navršenih 60 godina, Italiji, gdje se za 10 mjeseci na brodu obračunava mirovina na 14 mjeseci, Belgiji, gdje pomorci nakon 14 godina efektivne navigacije imaju pravo na punu mirovinu s navršenih 60 godina ili Francuskoj, gdje pomorci odlaze u mirovinu s navršenih 55 godina i najmanje 15 godina navigacije.

Bit će da u tim zemljama resor gospodarstva, rada i poduzetništva ne vodi Đuro Popijač.

Izvor: www.novilist.hr