• hr
  • en
  • de
  • it

08.04.2011. Palma - dva dana do kraja

Trofej princeze Sofije približava se kraju. Još su dva dana preostala. Većina hrvatskih jedriličara danas je napredovala pokoje mjesto. Pavle Kostov i Petar Cupać su 21. u 49er-u, Enia Ninčević i Romana Župan 24. u ženskom 470, Ivan Taritaš 41. u Laseru, Šime Fantela i Alan Bačić 53. u muškom 470, Luka Mratović i Mihovil Fantela 58. i 63. u RS:X. Rezultati su prije prosvjeda.

Izuzev prvog dana kada je snažan vjetar doslovno polomio pola flote sve ostale dane ove godine u Palma de Mallorci jedri se po laganijem, problematičnom, vjetru. To pokazuju i vrlo šaroliki rezultati. Malobrojni su uspjeli odjedriti bez barem jednog lošeg plasmana. I ova regata potvrdila je ono nepisano jedriličarsko pravilo: kad natjecanje počne vjetra nestane!

Hrvatski jedriličari i jedriličarke imali su dan uglavnom bez nekih velikih uzbuđenja, bez padova što je najvažnije. Većina je napredovala pokoje mjesto. Pavle Kostov i Petar Cupać napredovali su na 21. mjesto nakon 12 jedrenja za klasu 49er. U trećem plovu dana bili su izvrsni četvrti, u društvu najboljih posada svijeta.
- Tu smo, stalno negdje zujimo u vrhu, jako smo brzi, među najbržima na moru, i jako malo nam nedostaje da uđemo u to društvo prvih deset. Treniramo mahom sami i nedostaje nam konkurencija na moru, ali to ćemo sad na regatama nadoknaditi - kaže iskusni Cupać.

Dva mjesta naprijed išle su i Enia Ninčević i Romana Župan u ženskom 470, nalaze se na za njih više nego solidnom 24. mjestu. Za Ninčević/Župan ovo je prvi pravi olimpijski ciklus.
- Karavana olimpijskog jedrenja je šarolika ekipa, koja je van regate potpuno upuštena i dobra je zafrkancija. Svi živimo nomadskim životom, selimo se kao čerga, svi znamo kakva su odricanja, dijelimo uglavnom svi ista mišljenja, za puno ljudi mogu reći da su mi kao obitelj. Poseban način života. - smatra Romana Župan.

U Laseru Ivan Taritaš je izgubio nekoliko mjesta zbog diskvalifikacije radi preuranjenog starta u prvom današnjem plovu, nakon sedam jedrenja je 41. Šime Fantela i Alan Bačić su malo napredovali, 53. su u muškom 470, a Luka Mratović i Mihovil Fantela u RS:X ostali su praktički na istim pozicijama, 58. i 63.

Za hrvatske jedriličare Trofej princeze Sofije će vjerojatno završiti sutra. U subotu se jedri još samo plov za odličja za deset najboljih u svakoj klasi.

U 49er-u vode Francuzi Dyen/Christdis, u 470 Izraelke Gil/Bouskila i Francuzi Charbonnier/Mion, u RS:X Nizozemac Dorian van Rijselberge, u Laseru Australac Tom Slingsby.

REZULTATI 

Izvor: www.hjs.hr