• hr
  • en
  • de
  • it

08.04.2011. Ovoga vikenda na Cresu starta ORC Kup Hrvatske 2011.

Treću godinu zaredom najbolje hrvatske posade krstaša ogledat će se na ORC Kupu Hrvatske. Prva godina Kupa bila je eksperimentalna, druge godine postavljeni su temelji, najave za treće izdanje ovog natjecanja jamče da je ORC Kup Hrvatske apsolutno zaživio i našao svoje mjesto u kalendaru.
Za sve hrvatske posade u proljetnom dijelu sezone ORC Kup Hrvatske ove će godine također biti izvrsna priprema za Svjetsko prvenstvo koje se krajem lipnja održava u Cresu.

Impresivna flota najavila je svoj dolazak u Cres, 90 veličanstvenih krstaša iz 15 zemalja svijeta s oko 800 članova posada! U Cres stižu mnoge svjetske jedriličarske zvijezde. Rukavicu izazova odlučilo je prihvatiti 15 hrvatskih posada. Za dobar rezultat u ORC International sustavu potrebno je puno rada i pripreme, kako na radu posada, koje danas mahom imaju osam članova i više, tako i na pripremi jedrilica kojima svaki djelić sekunde ima ulogu i može biti presudan za plasman.

- Hrvatske posade ozbiljno se spremaju za Svjetsko prvenstvo, odradili smo jedan seminar uoči sezone, verificirani premjerači su nam maksimalno zauzeti ovog proljeća i broj od 15 hrvatskih posada na startnoj listi SP-a je vrlo respektabilan - kaže glavni premjerač za Hrvatsku Zoran Grubiša.

Uoči Svjetskog prvenstva forma će se brusiti na tri regate ORC Kupa Hrvatske. Prva postaja je ovoga vikenda Zlarinska regata. U dva dana regate predviđeno je pet jedrenja kursa Štap. Od 13. do 16. travnja slijedi Uskršnja regata u Vodicama, 7. i 8. svibnja na redu je Zadarski Kup. Nakon ljetne stanke ORC Kup Hrvatske se nastavlja na jesen s ABS Kupom u Šibeniku sredinom rujna, početkom listopada posade će odmjeriti snage na Mireo Prvenstvu Hrvatske u Puli, a završnica ORC Kupa Hrvatske 2011. je u Biogradu početkom studenog.

- ORC Kup Hrvatske donio je smisao, organizaciju i cilj u sportsko jedrenje na krstašima. Naša sezona sad ima početak i kraj, uživamo u nadmetanju, dio našeg svijeta su mnogi jedriličari koji su završili karijeru u olimpijskim klasama i sad traže neki novi adrenalin, a kad mogu odvojiti vrijeme na regatama ORC Kupa Hrvatske susrest ćete i aktualne reprezentativce. Regate su odlične, „nabrijane", svaka je „na nož", a Svjetsko prvenstvo nam je svima ogroman izazov. - kaže Ivan Drinković, dopredsjednik Udruge ORC jedriličara.

ORC International jedini je sustav premjeravanja kojeg priznaje Svjetski jedriličarski savez, odnosno po kojem se održavaju svjetska i europska prvenstva. U Hrvatskoj se primjenjuje zadnjih desetak godina. Osnovna ideja svakog sustava premjeravanja je izjednačiti različite jedrilice i time omogućiti posadama izjednačeno natjecanje, bez obzira na veličinu i karakteristike jedrilica.

Svaka jedrilica ima svjedodžbu koja govori o teoretskim brzinama koje bi jedrilica trebala u određenim uvjetima postizati. Nakon odjedrenog plova uz pomoć računalnog programa dobivaju se korigirana vremena koja određuju poredak natjecatelja, bez obzira na redoslijed kojim su u realnom vremenu ušli u cilj.

Izvor: www.ezadar.hr