• hr
  • en
  • de
  • it

08.04.2010. Sve je spremno za 12. Croatia Boat Show

Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, u terminu od 10. do 18. travnja održati će se 12. Croatia Boat Show. Sajam će biti otvoren svakoga dana od 10 do 19 sati, a u petak, 16. travnja, biti će za posjetitelje otvoren do 22 sata. Organizator sajma, tvrtka Profectus, ove je godine omogućila besplatno izlaganje jednog plovila svim hrvatskim brodograditeljima, a novost je i da će se u sklopu sajma predstaviti renomirane auto kuće, kojima će Croatia Boat Show, nakon otkazivanja Zagreb Auto Showa, biti izvrsna prilika za predstavljanje novih modela automobila. Na Rivi će tako među ostalima najnovije modele automobila izložiti Infinity, Audi, Suzuki, Citroen, Jaguar Nissan i Mazda.
Velike motorne jahte, duže od 15 metara i ove će godine biti glavni adut sajma. U Split dolaze svi najveći svjetski škverovi, među ostalima Sunseeker, Princess i Ferretti, i to s reprezentativnim brodovima, a ove će godine bogatija nego inače biti i ponuda jedrilica. Croatia Boat Show najveći je proljetni nautički sajam u svijetu, te uz onaj u Cannesu zapravo jedini na kojem se može izići s brodovima na more radi testiranja i demonstracijskih vožnji, pa ga stoga rado pohode ozbiljni kupci brodova i stručnjaci iz nautičke branše.
Vicenco Blagaić, direktor tvrtke Profectus na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u Splitu istakao je:
- Uz veliki trud i napor sviju iz tvrtke Profectus uspjeli smo napraviti sajam, usprkos krizi i trošarinama koje su dotukle nautički sektor prošle godine. Sajam će biti oko 30 posto manji nego prošle godine, ali smatram da je i to veliki uspjeh, s obzirom na okolnosti. Dolaze sve značajnije tvrtke, od Sunseekera i Princessa, do Ferretti grupe, svi će biti prisutni u najjačem izdanju i upravo to Croatia Boat Show čini različitim od svih drugih sajmova u regiji. Prilagodili smo cijene ulaznica situaciji u kojoj se nalazimo, pa će radnim danom karta biti 40, a vikendom 50 kuna. Po prognozi vremena, sve ukazuje da ćemo imati puno bolju situaciju nego prošle godine, kada nam je od devet dana sajma, sedam dana padala kiša.
Za vrijeme trajanja sajma razna događanja vezana uz Croatia Boat Show održavati će se po cijelome gradu; svaku večer na sajmu i u splitskim klubovima biti će prigodni partiji, kako u organizaciji Profectusa, tako i izlagača. Naročito zanimljivo biti će posljednjeg vikenda sajma. U petak 17. travnja Croatia Boat Show otvoren je do 22 sata, pa će posjetitelji najljepše svjetske jahte moći vidjeti i u noćnom ambijentu. U subotu je pak na rasporedu već tradicionalna Parada brodova, događaj koji se ne smije propustiti, uz veliki vatromet, te večeru za 300 uzvanika na valobranu u gradskoj luci.

NAJZNAČAJNIJA PLOVILA U MORU:
AICON 75, ANTARES 8, BAVARIA 32, FIRST 35, OCEANIS 50, BOSTON WALER 220, CRANCHI 43, CUSTOM LINE NAVETA 26, ELAN 384, ELEGANCE 76 NEW LINE, ELEGANCE DYNASTY 116, ENIGMA 78, FAIRLINE PHANTOM 46, FAIRLINE SQUADRON 58, FERETTI 510, FERETTI 731, GALEON 330 FLY, GRAND BANKS 345 EASTBAY, GREENLINE 33, GUERNSEY34, MIRA 34, ITAMA 40, JEANNEAU SUN ODYSSEY 33i, LAGOON 500, LINSSEN GRAND STURDY 45, MARCO 35, MOCHI CRAFT DOLPHIN 74, PERSHING 80, PIRELLI 880, PRINCESS P 85, PRINCESS V 78, QUEENS 45, RIVARAMA 52, SACS 780, SAN LORENZO 100 NEW, SUNSEEKER PREDATOR 108, SUNSEEKER YACHT 34M, SUNSEEKER YACHT 86

NAJZNAČAJNIJA HRVATSKA PLOVILA U MORU:
ADRIA 510, DONAT BOATS - CALAFURIA, DAMOR 800 FJAKA, DAMOR 900 FURIJA, MAESTRAL 460, MAESTRAL 745, MURTIC YACHT 52, MURTERINO 21

Izvor: Press Croatia Boat Show