• hr
  • en
  • de
  • it

08.03.2011. Više putnika, manje stanovnika

Unatoč svim krizama i shodno tome smanjenju broja linija, što je Jadrolinija učinila već prošle godine, prema zadarskim otocima se vozi sve više ljudi. Podaci o prijevozu putnika brzim brodovima to potvrđuju, kao i broj putnika koji je lani prevezen na trajektnoj liniji Zadar - Preko, što je čini najfrekventnijom putničkom linijom na Jadranu.
Podaci zadarskoga brodara G&V line koji drži dvije brzobrodske linije na zadarskom području, govore da svake godine raste broj putnika, kako na liniji Zadar - Iž - Rava, tako i na liniji Zadar - Božava. Tako je 2007. godine na liniji Zadar - Mali Iž - Veli Iž - Mala Rava - Rava prevezeno brzim brodom tvrtke G&V line 17.727 putnika, s time što je linija uspostavljena u lipnju te godine, a iduče, 2008. godine već je prevezeno 31.479, a 2009. godine 34. 475 putnika. Lani je na ovoj liniji prevezeno još više putnika, 35.507, a valja napomenuti da ovaj brodar ne vozi sam prema tim otocima, da na istoj toj liniji svakodnevno vozi još jedan brod te trajekti.
Nadalje, kako saznajemo od direktora G&V line Lenka Garbina, slični su rastući podaci i na drugoj liniji, onoj Zadar - Rivanj - Sestrunj - Božava. Dakle, 2007. godine tu je od lipnja do kraja godine prevezeno 21.548 putnika, sljedeće 2008. godine 29.613 putnika. No na ovoj liniji se 2009. godine pojavio pad prevezenih putnika i bilo ih je blizu 28.000. Ali je lanjske 2010. godine opet došlo do porasta i to znatnog, gotovo za četiri tisuće većega od godine ranije. Tako je prošle godine na liniji Zadar - Božava prevezeno ukupno 32.302 putnika, što je svakako rekordno. Naravno, najviše putnika vozi se na otoke tijekom toplijih mjeseci, osobito u srpnju i kolovozu, a najmanje u prosincu i siječnju. I na ovoj liniji vozi još i trajekt, kojim se osim tereta prevozi i znatan broj putnika.
Inače, brodari se žale da bez obzira što se iskazuje sve više putnika, na otocima istodobno nije i sve više stalnih stanovnika, pa to brodarima stvara i problem otočnih agenata, onih koji prodaju putne karte i primaju i ispraćaju brod. Ne mogu ih pronaći.
Jer na otocima su sve stariji ljudi koji ni fizički nisu sposobni za takve poslove, pa se događa da na nekim otocima uopće nema agenta, tako da putnici karte kupuju tek na brodu, a problem s pristajanjem, odnosno primanjem cime se rješava od slučaja do slučaja. Na nekim otocima cime primaju žene, jer jednostavno nije moguće pronaći muškarca. To je, naime, nekako muški posao, jer zahtijeva i ponešto fizičke snage, ali i rano ustajanje, zimi po mrklome mraku i hladnoći.

Izvor: www.zadarskilist.hr