• hr
  • en
  • de
  • it

08.03.2011. U Dubrovnik stiže 11 ‘novih’ kruzera

Uz brojne "stare goste", turistički i pomorski Dubrovnik tijekom 2011. godine ugostit će čak 11 kruzera koji do sada nisu uplovljavali u najjužniju hrvatsku luku, pri čemu treba istaknuti da su među njima i četiri novogradnje koje će svakako pridonijeti zadržavanju statusa najposjećenije kruzing-destinacije u Hrvatskoj i na cijeloj istočnoj obali Jadrana.
Tijekom protekle godine Dubrovnik je po prvi put posjetilo sedam krstaša: "MSC Magnifica", "Azura", "Silver Spirit", "Nieuw Amsterdam", "Celebrity Equinox", "Celebrity Eclipse" i "Queen Elizabeth". Tako su i ti brodovi pomogli ostvarenju novog rekorda, naime, dubrovačke lučke vlasti u 2010. zabilježile su uplovljavanje 119 različitih brodova koji su u luku Gruž te na sidrište ispred staroga gradskog Porta doplovili 705 puta, a tijekom krstarenja Jadranom i Mediteranom dovezli 916.089 putnika.
Inače, tijekom 2009. godine ostvaren je "samo" 621 dolazak "plovećih hotela" s oko 900 tisuća gostiju, te je i iz toga vidljivo koliko je visoko Lučka uprava Dubrovnik postavila ljestvicu u "borbi" s novim rekordima, uz još bolju organizaciju zahtjevnog posla prihvata brodova i putnika.
- Ove godine očekuje se novi korak prema postizanju željenog učinka - dolaska milijun putnika na kružnim putovanjima. Očekujemo oko 972 tisuće putnika koji bi trebali doputovati na palubama 95 brodova, dakle manje nego protekle godine - ističe Kristina Laptalo, voditeljica marketinga Lučke uprave Dubrovnik. - Gruž je protekle godine bio i home port destinacija, odnosno luka ukrcaja i iskrcaja za čak 16.557 putnika.
U 2011. godini se očekuje porast home port putnika za 10-ak posto, te ukrcaj ili iskrcaj oko 18 tisuća putnika koji će prije ukrcaja i poslije iskrcaja s krstarenja u Dubrovniku koristiti usluge u zračnoj luci te, po nepisanom pravilu, boraviti u smještajnim kapacitetima više kategorije i koristiti brojne izvanpansionske usluge - naglašava Dario Barbarić, voditelj osiguranja u Lučkoj upravi Dubrovnik, napominjući kako se od novogradnji u ovoj godini očekuje uplovljenje kruzera "Carnival Magic", "Marina", "L'Austral" i "Seabourn Quest".

Tom popisu treba dodati i krstaše "Voyager of the Seas", "Celebrity Solstice", "Costa Favolosa", "Celebrity Mercury", "Adonia", "Ryndam" i "Ocean Princess", koji će po prvi put uploviti u dubrovačku luku.

119 različitih ‘plovećih hotela' uplovilo je u dubrovačke luke tijekom prošle godine.
18 tisuća putnika ukrcat će se na kruzere ili iskrcati iz njih u Dubrovniku.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr