• hr
  • en
  • de
  • it

08.03.2011. Grad novim ugovorom štiti sve svoje interese

Već ovog tjedna Grad Šibenik, s jedne strane, te Nautički centar Prgin i turska kompanija Dogus grupa, s druge, trebali bi potpisati revidirani i dopunjeni ugovor o realizaciji projekta Mandalina. Riječ je o vrlo važnom projektu na lokaciji bivše vojarne Kuline, za koji su pojedini lokalni lobiji posljednjih mjeseci pokušali uvjeriti javnost da bi mogao završiti kao i megaprojekt Orco grupe na Obonjanu.
Podsjetimo, uz marinu za megajahte, vrijednu 20 milijuna eura, ovim projektom, teškim sto milijuna eura, previđena je gradnja hotela, modernih vila, luksuznih trgovina za nautičare te brojnih drugih zabavnih i sportskih sadržaja koji će Mandalinu promovirati u elitno nautičko središte ovog dijela Mediterana.
Poluotok Mandalina na čijem će se vrhu, gdje su objekti bivše vojarne Kulina, graditi hotel i drugi nautički sadržaji

- Ovaj projekt nikada nije ni došao u pitanje. Istina, zbog aktualne krize, cjelokupni projekt, koji je s marinom za megajahte ‘težak' najmanje sto milijuna eura, realizirat će se u fazama. To će, pored ostalog, biti definirano ovim dopunjenim ugovorom iz kojega će biti eliminirani neki detalji koji bi eventualno mogli biti na štetu Grada Šibenika. Time definitivno otklanjamo prigovore da je ugovor između NCP-a i Grada štetan za Grad Šibenik - kaže Goran Prgin, vlasnik NCP-a.
- Hoće li baš ovoga tjedna biti potpisan ugovor, nisam siguran, ali to i nije toliko važno. Bitno je da smo postigli suglasnost oko svih spornih detalja iz ranijeg ugovora, tako da praktično možemo kazati kako je to sasvim novi revidirani ugovor čijim potpisivanjem Grad ni u kojem slučaju ne može biti doveden u nepovoljnu situaciju, niti se ponoviti slučaj Orco grupe.

Odbačena je i bilo kakva mogućnost da se od Grada potražuju novci dati Sinergijskim solucijama, a u konkretnom slučaju radi se o milijun eura. Mi jednostavno ne želimo plaćati nečije marifetluke. Ugovorom ćemo i precizirati do kada moraju početi radovi, a to je najviše godinu i pol-dvije. S druge strane, Grad se obvezuje da sa svoje strane pomogne, koliko je u njegovoj ingerenciji, da investitori što prije kompletiraju dokumentaciju potrebnu za početak radova.
Naravno, nismo slijepi, svjesni smo ekonomske krize u svijetu i zemlji pa ćemo u skladu s tim uvažavati probleme s kojima se suočavaju investitori. Najvažnije je da se, uz obostranu korist i zadovoljstvo, projekt realizira, i mi ćemo učiniti doista sve da do toga dođe - kaže Franko Vidović, šibenski dogradonačelnik

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr