• hr
  • en
  • de
  • it

08.02.2011. U Splitu novo privezište za kruzere

Jedna od najambicioznijih investicija u splitskoj trajektnoj luci, dugo najavljivan i stalno odgađan projekt izgradnje vanjskih vezova, sve je bliža realizaciji.
O tom je projektu, kako smo već izvještavali, bilo riječi i na nedavnom neformalnom splitskom susretu predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor i splitskoga gradonačelnika Željka Keruma.
Uz 262 kruzera koji su prošle godine posjetili Split, kroz luku je prošlo četiri milijuna i 200 tisuća putnika te oko 700 tisuća vozila. 
Tim je brojkama Split pretekao Veneciju, Marseille, Napulj, pa i Aleksandriju. Stručnjaci prognoziraju porast broja putnika u splitskoj luci do sredine ovog desetljeća sa sadašnjih četiri na čak sedam milijuna. Kako nam je potvrdio Joško Berket Bakota, ravnatelj Lučke uprave Split, riješeni su dugogodišnji imovinsko-pravni problemi vezani uz izmještanje pogona "Dalmacijavina" i skladišta "Jadranribolova".
- U tijeku je natječaj za izradu projektne dokumentacije. Nakon te faze, do kraja ove godine planiramo prikupiti svu potrebnu prostorno-tehničku dokumentaciju, a potom će se početkom 2012. raspisati natječaj za odabir izvođača građevinskih radova.
Dakle, planiramo imati dva veza za brodove na kružnim putovanjima, te dvije rampe za prihvat brodova u međunarodnom prometu.
Praktički, riječ je o četiri nova veza. Glavni projekt trebao bi dati tehničke specifikacije i dimenzije vanjskih vezova, no cijela konstrukcija bila bi betonska, s mogućnošću primanja brodova do 300 metara dužine. Vrijednost projekta u ovoj je fazi teško procijeniti - rekao nam je prvi čovjek splitske Lučke uprave.
- Luka ne može biti izdvojena iz planova razvoja Grada Splita i sve što se radi u suradnji je s Gradom. Potrebno je bolje povezati spoj ulaza u grad i Gradsku luku. Na koji način, neka svoje viđenje daju splitski prometni stručnjaci - istaknuo je ravnatelj Berket.
Davne 1997. godine u Lučkoj su upravi mislili da je tadašnji broj od 1,7 milijuna prevezenih putnika i oko 200 tisuća vozila maksimalni učinak. Sada, nakon skoro 14 godina, promet u luci vrtoglavo je porastao i granice uspona se ne naziru.
- Razvoj Gradske luke važna je točka ukupnoga razvoja Splita - kaže nam dogradonačelnik Jure Šundov.
- Gradonačelnik Kerum je predsjednici Vlade na zadnjem susretu obećao svu podršku projektu.
Grad Split mora se naći na kartama svijeta, a bez novih vezova u luci, kao morskim vratima grada, to neće biti moguće. Što se tiče sadašnjih pokazatelja putnika i automobila u luci, ta se razinu mora održati i povećati.
Pri kraju je izrada Prostorno-prometne studije koju rade stručnjaci IGH, a u kojoj se razmatraju sve neuralgične gradske prometne točke, pa tako i usko cestovno grlo prema Luci.
Treba vidjeti što će studija pokazati. Postojeći željeznički tunel od Gradske luke do Kopilice može se iskoristiti za rasterećenje prilaznih prometnica prema luci. No, neka to predloži struka, odnosno stručnjaci za promet - kazao nam je dogradonačelnik Šundov.
S obzirom na to da nije gotova projektna dokumentacija o vanjskim vezovima ili, kako se u žargonu nazivaju, "ljetnim vezovima", o vrijednosti projekta može se samo nagađati.
No, prema onome što se proteklih godina govorilo u stručnoj javnosti, za izgradnju vanjskih vezova valjalo bi izdvojiti između 80 i 100 milijuna kuna, a projekt bi se pokrio novcem državnog proračuna, splitske Lučke uprave i iz fondova EU-a.

Branko Grgić zaslužan za kruzere u luci
Orijentacija Lučke uprave Split prema dočeku velikih turističkih brodova počela je u mandatu bivšega ravnatelja Branka Grgića, koji je 2007. godine otišao na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu turizma. Osim što je povećao promet i ulaganja u lučku infrastrukturu, Grgić je uspio splitsku luku učlaniti u glasovitu svjetsku asocijaciju za kružna putovanja "Med Cruise".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr