• hr
  • en
  • de
  • it

07.12.2010. Početna cijena za trajekt ‘Vis’ 300 tisuća eura

"Jadrolinija" je raspisala natječaj za prodaju trajekta "Vis", izgrađenog prije 45 godina u njemačkom Flensburgu, koji je od početka listopada privezan u Brodogradilištu "Cres".
Potencijalni kupac trebao bi za veterana bijele flote izdvojiti najmanje dva milijuna i dvjesto tisuća kuna, odnosno oko 300 tisuća eura, ali kako je brod krajem rujna izgubio klasu Hrvatskog registra, ne bi bilo čudno da završi plovidbu u nekom od rezališta.
Ponude za kupnju "Visa" primat će se u sjedištu državnog brodara do 14. prosinca, pa će nakog toga datuma biti poznata sudbina jednog od najstarijih brodova u floti "Jadrolinije".
Trajekt "Vis" može ukrcati 500 putnika i 35 automobila, što je ipak bilo premalo za zahtjeve suvremenog prometa na Jadranu, posebice tijekom turističke sezone.
Brod je posljednjih godina održavao liniju između Dubrovnika i Elafitskih otoka, te između Vele Luke i Lastova u ljetnim mjesecima, ali otočani, turisti i pomorci ponajprije će ga pamtiti s pruge Split-Hvar-Vis za koju je ciljano i kupljen 1976. godine.
U brodskom dnevniku ostalu je upisano da je višku rivu prvi put akoštao 27. travnja 1976. godine, a trajekt je na toj liniji plovio punih 13 godina, sve do 1989. godine kada ga je zamijenio "Vuk Karadžić", današnji "Bartol Kašić".
"Vis" će svakako pamtiti kapetan Milo Sršen, aktualni zapovjednik broda, koji već 11 godina brodi tim trajektom kroz jadranske bonace i nevere.
- S "Visa" nosim najljepše uspomene, ne znam kako ću se od njega rastati. Teško će mi biti, vjerujem jednako kao i ostalim članovima posada koji su svih ovih godina plovili na ovom trajektu. Već dva mjeseca smo u Cresu, 30. rujna smo odradili zadnju prugu između Vele Luke i Lastova, a nakon toga se zaputili prema Kvarneru.
Ne bi mi bilo prvi put da brod otplovi u rezalište, to mi se već dogodilo s „Nikolom Teslom" dok sam plovio na tadašnjoj „Jugoliniji", ali „Vis" zaista ima dušu.
Mali je to brod, ali kao da je velik - ističe kap. Sršen koji je proteklih godina plovio tim trajektom iz Dubrovnika prema svom rodnom otoku Mljetu, a potom i prvi zaplovio na novoj pruzi između Pelješca i Mljeta.
Prema njegovim riječima, „Vis" je pregazilo vrijeme, posebice kada je u pitanju kapacitet brodske garaže, pa su ga moderniji trajekti polako istisnuli iz „konkurencije".
Ipak, smatra kap. Sršen, to nije razlog da ga novi vlasnik proda u staro željezo, jer, tvrdi, trajekt već sutra može isploviti bez problema.
- Čujem da je za njega zainteresiran isti kupac koji je kupio „Vangu", ali vidjet ćemo što će se dogoditi.
Trenutačno smo na brodu samo upravitelj stroja Vinko Elez i ja, čuvamo ga, a uskoro će nas zamijeniti zapovjednik Nikša Rušić i kapo Nikica Letica - zaključuje kapetan Milo Sršen koji je zapovijedao i legendarnim „Jadrolinijinim" putničkim brodom „Perast" na kojem je od zločinačke ruke okupatora 5. listopada 1991. u Slanom poginuo njegov brat Pero Sršen, upravitelj stroja, zajedno s još dvojicom pomoraca - Antunom Matićem i Nikom Nodilom.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr