• hr
  • en
  • de
  • it

07.10.2010. Školski brod 'Kraljica mora' na regati Barcolana u Trstu

Školski brod „Kraljica mora" sudjelovat će 10. listopada 2010. u 10 sati na jednoj od najvećih svjetskih regata 42. „Barcolani" koja se tradicionalno održava druge nedjelje u listopadu u tršćanskom zaljevu.
„Kraljica mora" prvi je školski brod u samostalnoj Republici Hrvatskoj namijenjen izobrazbi učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta. Naručitelj broda je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje ga je financiralo s oko 37 milijuna kuna, a izgrađen je ove godine u brodogradilištu „Montmotaža-Greben" u Veloj Luci po idejnom projektu Brodarskog instituta iz Zagreba.
Riječ je o motornom jedrenjaku tipa "Loger", dugačkom 35 i širokom 8,7 metara, na kojeg se može ukrcati 28 učenika/studenata, četvero nastavnika i sedam stalnih članova posade. Upravitelj broda je Jadranski pomorski servis iz Rijeke.
Slogan ovogodišnje Barcolane je dobitna kombinacija i simbolizira mješavinu strasti, sporta, natjecanja i ljubavi prema jedrenju. I ove godine na regati će sudjelovati više od 2000 plovila kojima će se priključiti i „Kraljica mora".
Školski brod će posjetiti generalna konzulica Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici u Trstu Nevenka Grdinić, predstavnici Grada Trsta, organizatora regate i lučke kapetanije. Za građane će biti organizirano razgledavanje broda i to u petak i subotu poslijepodne.
U organizaciji Generalnog konzulata RH u Trstu i tršćanske gospodarske komore državni tajnik za more Mario Babić održat će utorak, 12. listopada 2010. u Trstu prezentaciju pod nazivom Strategija razvoja nautičkog turizma u RH: Nove mogućnosti i korisne upute za nautičare u okviru konferencije „Hrvatska prema Europi cestom, morem.

Izvor: www.mmpi.hr