• hr
  • en
  • de
  • it

07.09.2010. Lučka uprava Zadar diže kredit za PDV za luku u Gaženici

U općoj gospodarskoj krizi za zadarski mega projekt izgradnje nove luke u Gaženici sretna je okolnost da se projekt financira zajmovima, a ne iz državnog proračuna. No, ovoga ljeta pojavilo se pitanje PDV-a, jer institucionalne i razvojne banke zajmovima financiraju samo neto cijenu radova. U srpnju ove godine Lučka uprava Zadar dobila je tako suglasnost Vlade RH da može uzeti kredit kod komercijalne banke kako bi platili PDV u iznosu od 55 milijuna kuna za prvu fazu radova.
Dakle, državna institucija diže kredit kod komercijalne banke kako bi platila PDV državi, a potom država mora dati svojoj državnoj instituciji novac da ga institucija vrati banci. U toj priči dobiva samo banka, svi ostali gube. Za drugu fazu radova PDV će iznositi oko 80 milijuna kuna, no tu je čini se ipak iznađeno sretnije rješenje, barem do kraja godine. Rebalansom državnog proračuna osiguran je iznos potreban do kraja godine, a tako bi trebalo biti i za iduće godine. Država tako mora osigurati novac u proračunu koji će dati Lučkoj upravi, da bi lučka uprava mogla državi platiti PDV.
Nama financijskim laicima to se čini kao prelijevanje iz šupljeg u praznog. Odgovor Ministarstva financija i Porezne uprave na upit RadioZadra ne bi li bilo jednostavnije da se država odrekla PDV-a za projekt izgradnje nove zadarske luke još čekamo.

Izvor: www.ezadar.hr