• hr
  • en
  • de
  • it

07.09.2010. Kraljevici gradnja ruskih ribarskih brodova

Iz kraljevičkog brodogradilišta su obznanili da imaju ugovore za gradnju četiri ribarska broda za Ruse vrijednih više od 90 milijuna eura.
Međutim, bez državnih jamstava kojima bi »Kraljevica«, sa svoje strane, te ugovore mogla i osnažiti, posao će propasti. Rok za osiguranje garancija istječe 15. listopada.
Kraljevički škver i njegovih petstotinjak radnika, podsjetimo, u ovom je trenutku, osim tekućih poslova, ispražnjene knjige narudžbi i bez potencijalnog kupca. Zato se ovaj posao s Rusima, doslovce, tretira kao biti ili ne biti za ovo kvarnersko brodogradilište.
Sa zabranom koju je Bruxelles stavio na izdavanje bilo kakvih novih državnih jamstava škverovima, a time i novim poslovima dok se ne okonča proces privatizacije, »Kraljevica« je, čini se, bliža onom - ne biti.
No, u upravi ovog brodogradilišta nalog Europske komisije za tržišno natjecanje ne smatraju preprekom jer su ugovori, ističe voditelj prodaje u škveru Dragan Badžek, potpisani 30. lipnja, dakle na dan kada je u Bruxellesu Hrvatska uspješno otvorila poglavlje o Tržišnom natjecanju, ali i dobila zabranu izdavanju novih državnih jamstava i novih poslova u brodogradnji, kao jedno od mjerila za zatvaranje ovog poglavlja, a što je u domaćoj javnosti obznanjeno tek kasnije.
Badžek pojašnjava da su ugovori za ribarske brodove, dužine od 54 i 64 metra, originalno potpisani s norveškom kompanijom »Trust Invest« koji su prošle subote u Moskvi samo transferirani i novirani na ruske naručitelje, preciznije kompanije Murmansk Regional Fleet i Murmansk Trawl Fleet.
U idućih desetak dana ovo noviranje ugovora za preostala dva ribarska broda od 64 metra Kraljevičani će potpisati i s trećim ruskim naručiteljem, tvrtkom Murmaseld 2.
U »Kraljevici« kao pozitivan znak iščitavaju to što od resornog ministarstva, barem kako tvrde u Službi prodaje ovog škvera, dosad (barem) nisu dobili negativan komentar što samo potkrijepljuje kakav je očaj i borba da se popune prazni navozi.
Gradnjom četiri ribarice za Ruse, kažu u brodogradilištu, kapaciteti »Kraljevice« popunili bi se do kraja 2012. godine.
Ovih dana pokušat će se dogovoriti sastanak u Vladi jer se rok za osnaženje ugovora od 15. listopada opasno približava. Badžek prenosi kako su Rusi spremni u roku desetak dana obaviti svoj dio na financijskom praćenju gradnje ovih ribarica i to putem vodeće norveške financijske grupacije DnB.
U kraljevičkom brodogradilištu teška je borba. Talijanski brodar »Petrolmar«, podsjetimo, odustao je od gradnje drugog asfalt tankera, čija je kobilica u tom trenutku već bila postavljena na navoz.
Dosad je oko 30 posto trupa te novogradnje završeno. Kroz protekle mjesece tražilo se i razgovaralo sa zainteresiranim kupcima, od kojih se najizglednijim čini jedan švedski brodar s kojim će se krenuti u završne pregovore.
Problemi su i s opremanjem dosad najskuplje novogradnje u »Kraljevici«, putničko-teretnog broda »Bella Desgagnes« koja se gradi za Kanađane.
Ugovoreni rok isporuke bio je u srpnju, a sadašnje najave upućuju da bi taj brod mogao biti predan (tek) početkom iduće godine. Kašnjenje se objašnjava time da je riječ o složenom brodu, prototipu, da se poduzima sve da se »Bella Desgagnes« čim prije završi te da se s kanadskim brodovlasnikom pokušava postići dogovor oko penala koji zasigurno nisu mali.

Izvor: www.novilist.hr