• hr
  • en
  • de
  • it

07.08.2010. Počele Saljske užance

Unatoč nepovoljnoj vremenskoj prognozi i prijetećim oblacima 51. izdanje Saljskih užanci sinoć je prepoznatljivim scenarijem ipak otvoreno podizanjem festivalskog barjaka na jarbol u središtu saljskog "porta". Dodatnu neizvjesnost oko (ne)održavanja ovogodišnjih Užanci do samog je početka podgrijavala nepoznanica o njihovom organizatoru i glavnom pokrovitelju, koji je u "feštarsku" igru uskočio u posljednji čas, i to izvana kada se nitko od domaćih nazovi menadžera nije htio primiti organizacije.
Svečanost sinoćnjeg otvorenja tradicionalnih saljskih "munješćina" počela je povorkom sudionika s festivalskom zastavom od jedne do druge strane obale, odnosno rutom nedjeljne utrke tovarov. Povorku je svojom već kultnom zvukovnom kulisom garnirao na svijetu jedinstveni orkestar rogova zvan saljska Tovareća mužika koji je dopratio zastavu do glavnog mula gdje je podignuta na svečani stijeg. Inače, svojevrsni uvod u događanja ovog vikenda u Salima je bila preksinoćnja najava fešte standardnim defileom Tovareće mužike Kalelargom i ostalim ulicama zadarskog Poluotoka.
Večernji program ovog prvog dana Užanci je nastavljen kulturnim i revijalnim programom, uz gastronomosko uživanje u ribarskim brudetima duž rive. Ansambl Intermezzo, riječkog HNK Ivan pl.Zajc, na saljskom je portu predstavio svoje uprizorenje "Riva Boduli", nakon kojeg je potpurijem klapske pjesme pred ovdašnjim auditorijem nastupila paška klapa Sol.

Izvor: www.zadarskilist.hr