• hr
  • en
  • de
  • it

07.08.2010. Novi gazda novigradske marine

Austrijski dnevnik Der Standard u jučerašnjem broju piše o poteškoćama koje Hypo Alpe Adria Group ima s preuzimanjem koncesije za novigradsku marinu Nautica te vezi između marine i Haralda Fischla, visokog dužnosnika nekadašnje stranke pokojnog Jörga Haidera, prenosi Tportal.hr.
Predlagatelj stečajnog postupka koji je nad koncesionarom - dioničkim društvom Civitas Nova - otvoren početkom svibnja je Hypo-Leasing Kroatien, koji je zatražio i prijenos te državne koncesije na novu tvrtku u svom vlasništvu radi osiguranja kredita izdanog za izgradnju tog nautičkog centra.
Investicija se neslužbeno procjenjuje na 21 milijun eura, a uz marinu, koja može primiti oko 360 jahti do 40 metara duljine, uključuje i luksuzni hotel. Taj je projekt i ostvaren, ali Hypu, kako navodi Tportal, nije vraćena ni kuna od novčane tražbine. Harald Fischl je, usprkos tome, sad otkupio većinski udio poduzetnika Milkana Maravića u Civitas Novi.
"Fischl je zahvaljujući poznanstvu s Haiderom postao, kako se to kaže, ugledan poslovni čovjek, a u međuvremenu se pomalo bavio i politikom. Bio je jedan od prvih financijera Saveza za budućnost Austrije, stranke koju je Haider osnovao nakon raskola u Slobodarskoj stranci, dok se u gospodarstvu istaknuo u trgovini nekretninama te upravljanjem komercijalnim staračkim domovima", prenosi Tportal.hr.
Na pitanje novinara Der Standarda o svom poslovnom angažmanu u Novigradu, zaprijetio je tužbom ukoliko budu objavljene neugodne informacije i rekao da "mediji žele uništiti sve što je Jörg Haider sagradio".
Austrijski dnevnik tvrdi i da Fischl ima dobre veze s lokalnim vlastima, koje usporavaju postupak i odbijaju dati Hypo banci potrebne dozvole te da je službeni stav Hypo banke optimističan: "Sigurni smo da će uskoro doći do prenošenja koncesije za upravljanje marinom na Hypo banku, kako smo dogovorili sa službenim predstavnicima hrvatske Vlade."
Milkana Maravića smo pitali je li točno da je Fischl od njega otkupio većinski udio tvrtke te da nije vraćena ni kuna kredita. "Trenutno sam u drugom poslu i to vam ne mogu komentirati", kratko je rekao, upućujući nas na Upravu Civitas Nove, no nadležne nismo uspjeli kontaktirati.
Vezano za navodnu povezanost lokalnih vlasti s Fischlom i njihovo usporavanje postupka, gradonačelnik Anteo Milos je rekao da u tom slučaju lokalne vlasti, Grad ni gradonačelnik nemaju nikakvu ingerenciju. "Radi se o državnoj koncesiji i pitanju koje se tiče isključivo hrvatske Vlade i Ministarstva mora, prometa i veza", odlučan je bio Milos.
Potvrdio nam je i da se s Fischlom susreo u Novigradu prije približno mjesec i pol dana i to na Fischlov zahtjev, na neslužbenom susretu koji je potrajao petnaestak minuta.
- Predstavio mi se kao osoba koja je kupila ili će kupiti većinski udio tvrtke, a ja sam mu rekao isto ono što sam ranije rekao predstavnicima Civitas Nove i Hypo-Leasing Kroatiena, a to je da nas jedino zanima da se što prije riješi čitava ta situacija oko stečaja, da se naplate potraživanja i da marina dobro funkcionira. Tko će biti vlasnik tvrtke koja će imati državnu koncesiju, za Grad je sasvim irelevantno, zaključio je gradonačelnik.

Izvor: www.glasistre.hr