• hr
  • en
  • de
  • it

07.06.2010. Pronađen omiljeni nakit starih Hrvatica

Arheološka istraživanja crkve sv. Jurja i utvrde iznad Caske pokraj Novalje dovela su do senzacionalnog otkrića prve brončane ogrlice iz ranohrvatskog razdoblja.
- U sedmom grobu od osam koliko smo istraživali bila je pokopana mlada ženska osoba od najviše 10 godina, duga 114 centimetara. Nazvali smo je Mala od Caske. Uz glavu su pronađene brončane naušnice s jednom jagodom koje su bile omiljeni nakit Hrvatica na prostoru hrvatske srednjovjekovne države od druge polovice 9. do 11. stoljeća.
Uz to, pronašli smo srebrni prsten s krunom i brončanu ogrlicu kakva dosad nije pronađena niti u jednom starohrvatskom grobu. Pronađena je na vratu mlade pokojnice. Taj nalaz nas je ugodno iznenadio, uzbudio i pozitivno uznemirio. Mi arheolozi nismo skloni senzacionalizmu, ali ovo je uistinu senzacija. Vrlo vjerojatno je mlada pokojnica imala neki poseban status - rekao je voditelj istraživanja, muzejski savjetnik Arheološkog muzeja u Zadru prof. Radomir Jurić.
Uz veliko otkriće ogrlice na području lokaliteta sv. Juraj otkriveni su zidovi koji prethode izgradnji postojeće crkve iz 14. stoljeća i koji najvjerojatnije datiraju od kasnog rimskog razdoblja do ranog srednjeg vijeka. - Pronašli smo više ulomaka crkvenog namještaja i zemljanih posuda te kasnosrednjovjekovni mletački novac, ulomke stakla, životinjskih kostiju i školjaka.
Istraživanja ćemo nastaviti, a do sada pronađeni vrijedni nalazi bit će konzervirani, detaljno analizirani i pohranjeni u Gradskom muzeju u Novalji - rekao je Jurić. Sustavnu potporu arheološkim istraživanjima u Novalji, koja se odvijaju na više lokacija, pruža gradska uprava Novalje i Ministarstvo kulture.
Gradonačelnik Novalje Ivan Dabo rekao je kako je Novalja bogato arheološko područje što svjedoči o njenom intenzivnom, kvalitetnom i bogatom životu. - Mi smatramo da je naša obveza posvetiti se i odužiti bogatoj povijesti koju imamo. Ulažemo velika sredstva i dajemo maksimalnu pomoć arheolozima i konzervatorima s kojima odlično surađujemo.
Naša ideja je da se područje Sv. Juraj istraži nakon čega ćemo ga kvalitetno obnoviti i učiniti prepoznatljivim brendom Novalje gdje ćemo održavati večeri ozbiljne glazbe - rekao je Dabo. S područja utvrde i crkve Sv. Juraj pruža se predivan pogled na Casku, ali i na poznatu plažu Zrće. Upravo te krajnosti koje Novalja ima i stalno ulaganje u njena bogatstva čini je modernim gradom koji posebnu pažnju posvećuje svojoj povijesti.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top