• hr
  • en
  • de
  • it

07.05.2010. Za dobre rezultate Hrvatskoj ne treba propast grčke sezone

Jedan od glavnih okidača grčke krize bio je podbačaj lanjske turističke sezone, njihove najvažnije gospodarske grane, a nakon prošlogodišnjeg pada, Grke očekuje još katastrofalnija 2010.
U ovom trenutku akcije grčkog turizam stoje na nuli iako je riječ o jednoj od najljepših država na svijetu s trećom najrazvedenijom obalom Europe nakon norveške i hrvatske. U normalnim godinama Grci su na godinu od turizma zarađivali od 11 do 12 milijardi eura i u sezoni ih je posjećivalo od 15 do 17 milijuna turista. Trećinu od toga bili su Britanci i Nijemci koji su im najjača i najvjernija emitivna tržišta.
Turizam u grčkom BDP-u sudjeluje s 18 posto (slično kao u Hrvatskoj), dok je u turističkoj branši zaposlen svaki peti aktivno sposoban radnik. Samo u hotelima imaju više od 700.000 postelja, dodatno raspolažu i s 9000 malih, obiteljskih hotela. Svi koji su bar jednom posjetili Grčku znaju da je riječ o sjajnoj turističkoj državi.
Iako je Hrvatska prolazila kroz strašna vremena (Turci su, recimo, za vrijeme Domovinskog rata izgradili svoj turizam, danas jedan od najjačih u Europi), potencijalni uspjeh nikad nije gradila na tuđoj nevolji. Posljednjih se petnaestak godina kod naših izravnih mediteranskih konkurenata znalo događati svašta - i terorizam, i potresi, i bolesti i zagađenja mora - ali Hrvatska to nikad nije koristila da bi zvala goste riječima »kod njih je loše zato dođite k nama jer kod nas nema problema«. Vjerujemo u nastavak te tradicije.
Emitivna je Europa dobro upoznata s činjenicom da je Hrvatska jedna od najsigurnijih turističkih zemalja na svijetu te da imamo najčišće more na Sredozemlju. Zbog toga što smo u turizmu dokazano jaki, ne treba nam tuđa nevolja da bismo bili pri vrhu pa Grcima želimo sve najbolje, da što brže izađu iz krize i vrate se u uobičajenu turističku kolotečinu. Činjenica je, međutim, da Grci mogu zaboraviti na uspjeh ovogodišnje turističke sezone. Argiro Fili, predsjednik Udruženja grčkih turističkih agencija, još je u siječnju govorio da Grčku očekuje vrlo teška turistička godina. Tada nemira nije bilo ni na vidiku. U međuvremenu se situacija bitno pogoršala.
Neke europske zemlje svojim državljanima već šalju preporuke da ne idu u Grčku, a mnoge se to spremaju učiniti. Tri poginula u posljednjim neredima, u srijedu, daju sasvim novu dimenziju grčkim nemirima, što će se vrlo negativno odraziti na turizam.
Unatoč tomu što je turizam globalno žilav, što je putovanje u posljednji trenutak (last minute) jednako za sve i što je kolovoz još daleko, posljednji nemiri s poginulima ostavit će dubok trag. I prije nemira Grci su nudili smještaj, čak i polupansione (doduše, za svibanj), po pet do sedam eura. Popusti za glavnu sezonu bit će i veći od 50 posto.
Vlasnici pojedinih zagrebačkih turističkih agencija smatraju da će se brojni Hrvati koji su namjeravali ljetovati u Grčkoj sasvim sigurno okrenuti drugim odredištima te istodobno pretpostavljaju da će i dio europskih putnika planiranu Grčku zamijeniti i Hrvatskom.
Pitanje je, međutim, što će biti s hrvatskim maturantima koji namjeravali putovati u Grčku, i to kombinacijom krstarenja (Trst-Patras) i povratka zrakoplovom.
Zanimljivo je da su još početkom godine Nijemci bili spremni pomoći Grcima i tako da u svojim medijima favoriziraju odlazak svojih stanovnika u Grčku ne bi li se grčka ekonomija oporavljala brže, odnosno da članice Europske monetarne unije plate što manje tuđih dugova. Sada je ta mogućnost vjerojatno otpala.

Bajs: Turističku politiku ne zasnivamo na tuđim problemima
»Mi i Grci smo konkurenti, dvije zemlje iznimno okrenute turizmu, ali nije stvar Hrvatske da svoju turističku politiku zasniva na tuđim problemima. Vjerujemo u svoje kvalitete, radimo najbolje što možemo, i želimo dobru sezonu. Možda dio putnika koji su planirali u Grčku zbog krize i dođe k nama, ali to neće bit spektakularne brojke«, rekao nam je ministar turizma Damir Bajs, komentirajući sasvim realnu mogućnost da se dio putnika, koji su planirali odmor u Grčkoj, preseli u ostale države Mediterana. »U ovom se trenutku ne može procijeniti kako će nemiri, sada već s poginulima, utjecati na grčki turizam, ali još u Berlinu, u ožujku, vodeći europski turoperatori ukazivali su na probleme u prodaji grčkih destinacija«, zaključio je Bajs.

Izvor: www.vjesnik.hr Davor Verković  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top