• hr
  • en
  • de
  • it

07.05.2010. Charter: Zepterova jahta za 200 tisuća eura tjedno

Jahta Philipa Zeptera, koja se upravo oprema na doku u Brodogradilištu »Kraljevica«, među lepezom superluksuznih mega-jahti svjetskih bogataša, neće biti ni najveća ni najskuplja. 'joyMe, kako će se zvati, bit će »samo« - drukčija. Primjetna.
Njezin vlasnik, a tako i dizajnerski tim ovoj budućoj morskoj ljepotici trude se dati priču i pečat jednog sasvim novog odnosa prema brodu za razonodu.
Ova pedesetmetarska i trideset milijuna eura vrijedna jahta na plavetnilo pučine donosi futuristički kolorit, u kojoj prevladava crvena s bljeskovima žute, narandžaste te sive i crne boje što bi je trebalo činiti uočljivom čak na pet milja udaljenosti. Ipak, možda najoriginalniji »touch« koji se iskristalizirao krajem prošlog tjedna jesu oči žene na boku broda.
Riječ je o panelu odnosno perforiranoj metalnoj mat površini i ova slika neće se vidjeti izbliza već tek s dvjestotinjak metara udaljenosti i predstavljat će, definitivno, još jednu posebnost ove jahte koja će, ne treba sumnjati, izazvati popriličnu pozornost, a u čijoj će »osobnoj karti« stajati i to da je izgrađena u najstarijem hrvatskom, a kako kraljevički škverani vole istaknuti, i najstarijem brodogradilištu u svijetu, koje je prošle godine obilježilo 280 godina postojanja. Zepterova jahta 'joyMe ovaj će se tjedan skriti od javnosti jer se zbog posebne tehnike bojanja na doku mora natkriti šatorom.
Krajem svibnja u »Kraljevicu« će ponovno doći i sam Zepter koji, doznajemo, itekako pomno prati i nadgleda izgradnju i opremanje svoje prve jahte s kojom kreće u svoj novi, yachting biznis. Do kraja lipnja trebao bi biti kompletno uređen i interijer ove jahte koji je, opet, atipičan jer će svaka prostorija biti uređena u drukčijem stilu - od chica, pop-arta vlasnikovih kabina dok je treća, primjerice, osmišljena u crno-bijelom stilu... Krajem prošlog tjedna Zepterovom timu u »Kraljevici« ponovno se pridružila glavna dizajnerica interijera iz milansko - beogradskog studija »Stand By« Marijana Radović.
Ova etablirana dizajnerica, rođena Kragujevčanka čiji je studio dosad uredio desetak jahti, ali i privatne avione i hotele, u kraćem razgovoru otkrila je kako se nije toliko povodila stilovima koliko u stvaranju različitih i zaokruženih atmosfera. Priznala nam je i kako je navikla da bogata klijentela uvijek želi za sebe nešto posebno, drukčije, nešto što će ih izdvajati od ostalih, ali nije krila skriti profesionalno zadovoljstvo dosad napravljenim na jahti Philipa Zeptera i to kako će taj brod izgledati kada u potpunosti bude završen.
Moguće je da će doći još do nekih izmjena jer se podosta ideja rađalo u hodu. To je i razlog, objasnio je direktor tvrtke »Philip Zepter Yachts« Blaž Buble, što će ova futuristička ljepotica zaploviti dva mjeseca kasnije od prvotno najavljivanog termina.
Svoje prve morske brazde na odlasku iz kraljevičkog škvera trebala bi zaparati oko 1. srpnja. Kako doznajemo, Philip Zepter, planira sa svojim prijateljima ploviti Jadranom gotovo cijelo ljeto nakon čega će je posada okrenuti prema Monte Carlu i velikom međunarodnom nautičkom sajmu na kojoj će 'joyMe doživjeti svoju službenu promociju. Kome će se povjeriti kormilo ove futurističke jahte, koja će mamiti poglede svojim koloritom i slikom žene, još nije poznato. Ipak, Buble dodaje da kapetan posve izvjesno biti netko od iskusnih hrvatskih morskih vukova, baš kao što se već sada zna da će upravitelj stroja biti Splićanin Tonči Lušić.
Dvanaest gostiju kojima će 'joyMe pružiti maksimalni komfor luksuz i uživanje opsluživat će podjednak broj posade. Nakon promocije u Monte Carlu, jahta ide u charter. Buble kaže da već imaju čitav niz upita, najviše od ruskih, ali i europskih bogataša.
Ovaj luksuz, kvalitetu i originalnost potpisanu »by Philip Zepter«, doznali smo od Bublea, stajat će 200 tisuća eura na tjedan. Zepterov iskorak u yachting biznis nije se dogodio odjednom, baš kao što slučajno za taj posao nije odabrana »Kraljevica«.
Nakon priličnog broja pregledanih skica i nacrta, posjeta nautičkim sajmovima i brodogradilišta u svijetu, konačna odluka bila je da se projektiranje i dizajn broda povjeri renomiranom i jednom hrvatskom navalnom arhitektu Srđanu Đakoviću iz Splita, koji među svoje uspješnice - znaju poznavatelji - bilježi motorne jahte Monachus 45 Pharos i Terra Nautu 40. 'joyMe je, ipak, dosad najveći brod kojeg je Đaković, u suradnji s Mijom Radunovićem, projektirao, ali je već krenuo s projektiranjem novog Zepterov cilja - osamdesetipetmetarske jahte.
Srđan Đaković realizirao je vlasnikovu želju za novim konceptom smještajnih jedinica na 'joyMe.
Tako će se, primjerice, vlasnikov apartman nalaziti na najgornjoj palubi, odmah do komandnog mosta, ali opet dovoljno izdvojen da osigurava apsolutnu intimu. Umjesto uobičajene dvije, jednu za posadu, drugu za goste, 'joyMe imat će samo jednu kuhinju, smještenu na najdonjoj palubi koja će s apartmanima za goste na glavnoj i vlasnikovim prostorima na gornjoj palubi biti povezana liftom.
Na samom vrhu zamišljen je jacuzzi, promjera od čak četiri metra, s pratećim prostorom za sunčanje, ležaljkama i klimatiziranim šankom. Upravo na vrhu, odmah do tog hedonističkog platoa, bit će smještena - naravno - potpuno skrivena od pogleda dva jet-skija i šestmetarski gliseri koji će se dizalicama, po potrebi, spuštati s tog krovnog sunčališta. Najdonja paluba zamišljena je, pak, kao prostor za rekreaciju. Na povećem krmenom platou od pedesetak kvadrata, praktički u samoj razini mora, prediviđeno je sunčalište, a iza velike staklene stijene ulazit će se u prostor teretane, s pratećom saunom, sobom za kromoterapiju, a predviđen je i mini ronilački centar.
Đaković, Buble, pa i sam Philip Zepter u razgovoru za naš list u prigodi porinuća svoje jahte u prosincu prošle godine, ne kriju zadovoljstvo onime što su odradili kraljevički brodograditelji. S tradicijom i praksom nekadašnjeg vojnog brodogradilišta, svoj posao u izradi trupa i obradi čelika ove jahte napravili su kvalitetno i uz strogo poštivanje zadanih rokova.
Financijski gledano, udio »Kraljevice« u cijelom ovom poslu, zbog specifičnosti i činjenice da se radi o superluksuznoj jahti, za koju se većina opreme i kompletan interijer nabavio iz inozemstva, relativno je mali - oko 4 milijuna eura.
No, referenca za jednu takvu jahtu »by Philip Zepter«, ogromna je. Baš kao što će kod promocije 'joyMe njezin vlasnik sigurno znati iskoristiti činjenicu da je sagrađena u najstarijem brodogradilištu na svijetu. I u »Kraljevici« izuzetno su zadovoljni suradnjom sa Zepterom i njegovim timom jer se i s njihove strane sve obveze prema škveru vrlo uredno podmiruju.

Zepter neće kupiti »Kraljevicu«
U »Zepter Yachtsu« računaju da bi najesen u »Kraljevici« počeli s gradnjom druge, već spomenute 85-metarske megajahte. Blaž Buble kaže kako ne kalkuliraju o tome da taj posao presele negdje drugdje jer, dodaje Buble, ozbiljno računaju na »Kraljevicu«, bez obzira tko bude novi vlasnik. Premda je Zepter iskazivao ozbiljan interes da kupi »Kraljevicu«, Buble tvrdi kako ni pod ovim izmjenjenim uvjetima tendera 19. svibnja, kada završava drugi krug privatizacije, neće dati ponudu. I s povećanim obeštećenjem za pomorsko dobro kojim se značajno umanjuju obveze škverova u odnosu na prvi krug privatizacije, Buble procjenjuje kako je to još uvijek pozamašan iznos nekakvih starih i nedovoljno transparetnih obveza koje bi novi vlasnik »Kraljevice« trebao preuzeti. Problem je i velik višak radnika, a Zepter smatra kako otpuštanje radnika nikako nije atmosfera u kojoj on želi startati potencijalni novi biznis u Hrvatskoj. Ono što u »Zepter Yachtsu« žele je svjež start, bez naslijeđenih dubioza, s onim brojem radnika za koji ocjene da im je potrebno za realizaciju proizvodnje jedne jahte godišnje. U prošlom krugu privatizacije, pod tadašnjim uvjetima, Zepter je hrvatskoj Vladi i bivšem ministru gospodarstva nudio direktnu pogodbu - bio je spreman unajmiti škver ili jedan njegov dio na 30 godina, preuzeti određen broj ljudi i za to godišnje plaćati hrvatskoj državi milijun i pol eura. Nikakav odgovor, ni služben ni neslužben, nije uslijedio...

Izvor: www.novilist.hr