• hr
  • en
  • de
  • it

07.04.2011. Palma - Taritaš, Kostov/Cupać u finalnim zlatnim skupinama

Treći je dan natjecanja na regati Svjetskog kupa u Španjolskoj. Za klase koje su jedrile u skupinama završile su kvalifikacije. Odličan dan za Ivana Taritaša u Laseru, jako dobar dan za Pavla Kostova i Petra Cupaća u 49er-u, koji su se plasirali u zlatne finalne skupine. U ženskom 470 suci su napravili rijetko viđenu grešku.

Bio je to jedan od onih vrlo dugih dana na moru, pogotovo za 49er-e koji su prvi plov startali jutros u 11 sati, a zadnji završili oko 19 sati! Krenulo se jutros s oko 15 čvorova vjetra iz smjera sjeveroistoka, taj vjetar je vrlo skoro nestao, pa se jedrilo na rubu bonace, po dva do četiri čvora. Jedriličare su boljela koljena i leđa od čučanja u brodu. Potom se čekalo da ponovno zapuše, vjetar je okrenuo za punih 160 stupnjeva, valjalo je preseliti svih osam regatnih polja sa 160 sudaca i mnoštvom brodova i opreme. Poslijepodne je vjetar dostigao oko osam čvorova. Ukratko, ako smo jučer rekli da je dan prošao u znaku igre živaca, danas su mnogi bili na rubu, pogotovo što su danas završile kvalifikacije za klase koje ove godine u Palmi jedre u skupinama. Danas je bio prvi dan odluke.

Izvrstan dan imao je Ivan Taritaš u Laseru, sa četvrtim i sedmim ulazom napredovao je za skoro 30 mjesta u ukupnom poretku i kao 38. nakon šest jedrenje plasirao se u zlatnu finalnu skupinu! Ivan je napravio gotovo nemoguće.
- Dobro je bilo danas, bio sam brz, dobro čitao regatno polje i sve se danas posložilo kako treba. Jučer sam pogriješio sve što sam mogao. - kaže Taritaš.

U zlatnu finalnu skupinu kao 22. plasirali su se u 49er-u Pavle Kostov i Petar Cupać. 49er-i su danas odjedrili čak četiri plova. Stabilnim jedrenjem Kostov/Cupać su se plasirali među 25 najboljih. U ovoj klasi naime bez obzira kolika je flota samo 25 ih uvijek ulazi u zlatnu skupinu. Ovakav plasman na Svjetskom prvenstvu u Australiji u prosincu donio bi im još jednom status olimpijaca, Cupaću treći put, a Kostovu drugi.

Za ženski 470 nije bilo kvalifikacija, skoro 50 posada jedri od prvog do zadnjeg dana u jednoj floti. Rezultati za ovu klasu još uvijek nisu riješeni. Naime, regatni odbor danas je napravio rijetko viđenu grešku, radi koje će 19 posada, među kojima i Enia Ninčević i Romana Župan, dobiti ispravak plasmana.
- U prvom plovu dana jedrili smo doslovno po bonaci, vjetra je skroz nestalo, očekivali smo da će plov biti prekinut i ponovljen, no to se nije dogodilo. Plutali smo i pokušavali nekako napredovati, kad su suci oglasili da je isteklo ograničeno vrijeme i da je plov završen. Nas 19, dakle više od trećine flote, ostali smo tako bez plasmana. Međutim, suci su pogriješili bilo je još punih pet minuta, tako da ćemo sad svi uložiti žalbu - prepričala nam je Romana Župan i odjurila na saslušanje prosvjeda. Ninčević/Župan su prema trenutačnim rezultatima, koji će se sigurno mijenjati, 26.

Šime Fantela i Alan Bačić su 55. u muškom 470 i nastavit će natjecanje u srebrnoj skupini. U klasi RS:X Luka Mratović je 58., a Mihovil Fantela 62.

Sutra počinje dvodnevna finalna serija, nakon čega će deset najboljih u svakoj klasi ući u subotnji plov za odličja.

Izvor: www.hjs.hr