• hr
  • en
  • de
  • it

07.04.2011. Meduze zapljusnule zapadnu obalu Istre

Velika jata meduza već se neko vrijeme mogu vidjeti na širem pulskom akvatoriju, uglavnom na otvorenom moru. No, ovaj smo ih vikend u većim količinama zatekli i uz obalu, preciznije u kanalu između obale autokampa u Banjolama i otočića Frašker. Na tom ih je području bilo toliko da se jedva naziralo morsko dno.
Ribari nam, k tome, kažu da su ih vidjeli uz čitavu zapadnu obalu Istre. Tako je jedan kočar nedavno, povlačeći mreže, imao bogat ulov isključivo meduza. Iako ribarima znaju prouzrokovati poteškoće, zasad se nitko na njih ne žali.
Jedan od najboljih poznavatelja ponašanja meduza dr. Adam Benović s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku kaže nam da je njihova pojava trenutno rezervirana isključivo za sjeverni Jadran, dok ih drugdje uopće nema. Meduze su se pojavile i na jugu Italije, ali izvan Jadranskog mora, uz obale Sicilije. Benović kaže da je pojava meduza u ovo doba godine uobičajena, no da je neuobičajeno da su se pojavile već prije više od mjesec dana.
Pretpostavlja, prema našem opisu, da je riječ o vrsti iz porodice Aurelia, za koju su karakteristični svojevrsni krugovi, odnosno potkove ružičaste boje unutar prozirnog klobuka velikog i do 40 centimetara.

- Ako je doista riječ o tim meduzama, one su potpuno neopasne za čovjeka, pojašnjava Benović. Doduše, sada ni nema kupača koji bi strahovali od eventualne pojave meduza uz samu obalu, ali je dobro znati da se ni u ribarenju ne treba bojati dodira tih lijepih životinja, koje su trenutno vrlo aktivne.

Na pitanje kada bi se ova vrsta meduza mogla povući, odnosno otići iz našeg akvatorija, Benović kaže da bi se na morskoj površini mogle zadržati sve do srpnja, nakon čega nestaju, barem naoko, iz sustava. Naime, meduze se povlače na dno, a novi potomci postaju aktivni u idućem ciklusu. Pitali smo ga i jesu li ove meduze doplutale strujama odnekud, na što nam odgovara da one oduvijek obitavaju kod nas.

Izvor: www.glasistre.hr