• hr
  • en
  • de
  • it

06.12.2010. Marina Kaštela tek sad legalizirana!?

Dramatično stanje vladalo je u petak navečer u 22.00 sata u kaštelanskoj gradskoj vijećnici nakon što je Alenka Rokov, predsjednica Kluba vijećnika SDP-a, stranke koja je dio vladajuće koalicije, izjavila kako njihova tri vijećnika neće dignuti ruku za usvajanje najrazvikanijeg prostorno-planskog dokumenta, urbanističkog plana uređenja Giričić koji obuhvaća marinu "Kaštela" u vlasništvu gradonačelnika Joška Berketa.
Osjećali su se SDP-ovci prevarenima jer se nije ispoštovao dogovor iz srpnja prema kojemu se u plan trebao uvrstiti, između ostalog, i pristupni put za brodogradilište "Odisej", no nakon desetominutne stanke koju je zatražio HSP-ovac Stjepan Maglica, u kojoj se najavljivala čak i ostavka predsjednika Gradskog vijeća Darka Varnice, uslijedio je obrat.
Pročelnik za komunalu Ronald Rejo pojasnio je SDP-ovcima kako je cesta za brodogradilište "Odisej", koje zapošljava više od 20 ljudi, ucrtana u Generalni urbanistički plan, plan višeg reda, koji će se uskoro naći na ponovljenoj javnoj raspravi, te je dodao kako su se ispoštovali svi dogovori i zahtjevi koje su SDP-ovci tražili.
Tako se u 22.10 sati "složna koalicija", uz jamstvo gradonačelnika Berketa da će se ovakve izmjene u GUP-u na vijeću iduće godine izglasati, vraća u vijećnicu, a UPU-17 izglasan je sa 14 vjećničkih glasova ZA, 9 Berketove Nezavisne liste, 3 SDP-a i 2 HSP-a, a 9 vijećnika oporbe HDZ-a i HSLS-a bili su protiv. Povijesna je to noć bila za Kaštela.
Okončana je sedmogodišnja tortura oko gradonačelnikove bespravno izgrađene marine koja će se donošenjem ovoga plana konačno moći legalizirati.
- Marina ima sve dozvole i koncesijsko odobrenje, međutim do sada nije imala uporabnu dozvolu. Izglasavanjem ovoga plana stekli su se uvjeti i za ishodovanje te dozvole, a na ime komunalnog doprinosa u gradski ćemo proračun uplatiti oko pet milijuna. Od 2003. godine vodimo bitke za usvajanje ovoga plana čiji je idejni projekt te godine potvrdilo Gradsko poglavarstvo na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Antom Sanaderom. Tadašnji projekt marine u 99 posto detalja slaže se s UPU-om koji je konačno usvojen - izjavio je gradonačelnik Berket ističući kako se svo to vrijeme u svezi donošenja plana nad njim provodio politički reket i razno razne ucjene od strane bivše vlasti.
Neka to ide njima na obraz i njima pripisujem odgovornost zbog toga što su godinama kočili usvajanje ovog plana poručio je Berket.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr