• hr
  • en
  • de
  • it

06.08.2010. Jučer poslijepodne kaos na moru

Izvještaj Državane uprave za zasštitu i spašavanje za dvije županije:

Šibensko-kninska županija

1. Dana 05. kolovoza u 19:22 sati ŽC 112 Šibenik primio je poziv s jedrilice, dužine 9 metara, koja se zbog nevremena nasukala u uvali Pilizela na otoku Žut. Brod je nagnut na bok, a na brodu su dvije osobe i nisu ozlijeđene. ŽC 112 je obavijestio MRCC Rijeka i Pomorsku policiju.
ŽC 112 je primio povratnu informaciju od MRCC da su osobe dovezene na kopno neozlijeđene, a odsukivanje će organizirati vlasnik o svom trošku. Onečišćenja mora nije bilo.

2. Dana 05. kolovoza u 19:42 sati ŽC 112 Šibenik primio je dojavu od građanina da se na otok Kakan zbog nevremena nasukao jedan brod. ŽC 112 je obavijestio MRCC Rijeka i Pomorsku policiju.
U 20:04 sati ŽC 112 primio je informaciju od građanina da je brod odsukan i u tegalj ga je uzela jedna ribarica te nije potrebna pomoć MRCC. Ozlijeđenih osoba nije bilo. ŽC 112 je proslijedio informaciju u MRCC.

3. Dana 05. kolovoza u 19:40 sati ŽC 112 Šibenik primio je dojavu od građanina s broda kojem se pokvario motor te ga nosi more i traži pomoć. Nalazi se ispred uvale Koromačno na otoku Žirje. ŽC 112 je obavijestio MRCC Rijeka i Pomorsku policiju.
U 20:30 sati ŽC 112 primio je informaciju od dojavitelja da je brod u tegalj uzeo brod Pomorske policije i tegle ga prema uvali Koromačno. ŽC 112 je u 21:29 sati primio informaciju iz MRCC da je brod zbog velikog oštećenja trupa potonuo u uvali Koromačno. Nema podataka o onečišćenju mora.

4. Dana 05. kolovoza u 21:29 sati ŽC 112 Šibenik primio je informaciju izMRCC Rijeka da je tijekom dana zbog nevremena na moru došlo do nasukavanja jedrilice u uvali Strunac otok Žut bez ozlijeđenih osoba, dvije jedrilice u uvali Zečnja otok Žut bez ozlijeđenih osoba te jedrilice u uvali Mikavica otok Žirje bez ozlijeđenih osoba. Izvlačenje brodova obavit će se u organizaciji i trošku vlasnika. Onečišćenja mora nije bilo.

Zadarska županija

Dana 05. kolovoza u 10:08 sati ŽC 112 Zadar primio je informaciju od MRCC Rijeka da je mladi njemački državljanin koji je 04. kolovoza u večernjim satima, roneći na dah, nestao kod otoka Premude, pronađen mrtav oko 09:30 sati na 21 metar dubine kod otočića Hripa.
U potrazi su sudjelovali specijalna policija s roniocima, brodica Lučke ispostave Silba i Pomorska policija.
Tijekom poslijepodneva i večeri zbog olujnog nevremena koje je zahvatilo područje Zadarske županije, bilo je više poziva nautičara s različitih tipova brodica, koji su uglavnom imali kvarove na motorima te je bila potrebna pomoć tegljenja. ŽC 112 je dojave prosljeđivao u MRCC Rijeka na daljnje postupanje te je organizaciju spašavanja preuzela MRCC Rijeka.

Izvor: www.duzs.hr