• hr
  • en
  • de
  • it

06.06.2010. Barkajoli još uvijek daleko od cime u marini

Cima opatijskih barkajola neće se tako skoro »ćapevat« na obali marine ispod hotela »Admiral«, jer Grad, Županija i Liburnia Riviera Hoteli ipak nisu uspjeli pronaći zajednički jezik u pokušaju spašavanja ove gotovo izumrle djelatnosti. Nekadašnji »simboli grada« svedeni su na par entuzijasta kojima - uz smanjen promet i interes posjetitelja - još uvijek najveći problem predstavlja činjenica da nemaju adekvatno pristanište na kojem bi mogli ukrcavati i iskrcavati hotelske goste. Na probleme barkajola redovito na sjednicama Gradskog vijeća upozorava Rajko Hlanuda, a iako je prošli mjesec gradonačelnik Ivo Dujmić nudio optimistične stavove u vezi rješenja ovog problema, na prošlotjednoj sjednici gradskog parlamenta situacija se podosta promijenila.
- Uprava Liburnia Riviera Hotela imala je neke primjedbe da turističke brodice privremeno pristaju na vrhu marine »Admiral«, jer su tvrdili da takvo rješenje nije u skladu sa zakonom. Županija je nakon toga napravila i elaborat koji je pokazao opravdanost ovog rješenja, no predsjednik Uprave Kristijan Staničić i dalje ga ne prihvaća. On smatra, što je i rekao, da će mu ovaj slučaj poslužiti kao još jedno sredstvo prisile na Županiju prilikom rješavanja nekih drugih sporova koje imaju, kazao je vijećnicima gradonačelnik Dujmić, dodavši da se radi o čistoj politizaciji problema, budući da »ne postoji niti jedan ozbiljan razlog da se predloženo rješenje ne prihvati jer se radi samo o jednom metru obale«.
Predsjednik Uprave LRH Kristijan Staničić demantirao je gradonačelnikove izjave o tome da njegova strana pokušava sabotirati dogovor u cilju političkog pritiska.
- Gradonačelnik Dujmić je apsolutno u krivu i žao mi je da on tako razmišlja, pogotovo jer s Gradom surađujemo na brojnim projektima i manifestacijama na korist i boljitak Opatije - od »Dore« do Doma umjetnosti. Rješavanje ovog problema je na pomolu - našli smo se u nekoliko navrata s predstavnicima Grada, Županije, Lučke kapetanije i Lučke uprave kako bismo raspravili o mogućim solucijama. Kako je marina »Admiral«, na kojoj mi imamo koncesiju, klasificirana kao marina posebne namjene ona nije predviđena za pristajanje turističkih brodica. Kao alternativu ovakvom rješenju Županije, mi smo ponudili da se pristanište omogući s vanjske strane bazena i Županiji smo poslali takav prijedlog, te čekamo da ga njihove stručne službe procesuiraju. Stvar je u postupku, mi želimo pomoći u rješenju ovog problema, što je stav Uprave i Nadzornog odbora, ali moramo paziti da se pritom poštuju i zakonski propisi. Očekujemo da će se sve riješiti u sljedećih desetak dana, no čudi me da nas gradonačelnik pokušava ovakvim pritiskom prisiliti da radimo mimo zakona, zaključio je Staničić.

Izvor: www.novilist.hr